Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Архива > Архива вести 2008. - 2010. година
Latinica     English  

АРХИВА ВЕСТИ

2008. - 2010. година

27.12.2010.

Захвалност волонтерима


Директорка Центра за породични смештај деце и омладине Београд, Добрила Грујић, примила је децу, хранитеље и волонтере који су током 2010. године пружали подршку у учењу деци на хранитељству. Око 40 волонтера, углавном младих људи, студената, пружали су, током године, подршку у учењу деци на хранитељству. Волонтери су успоставили блиску сарадњу са децом и хранитељима и изразили задовољство новим искуством које су стекли радећи и дружећи се са децом на хранитељству. Директорка Центра је волонтерима уручила скромне поклоне у знак захвалности за остварену сарадњу.


Волонтери Центра

Волонтери Центра

 

23.12.2010.

Дочек Нове 2011. године са вршњацима из вртића


Малишани из хранитељских породица, подељени у две групе, присуствовали су приредби и подели пакетића у Центру за породични смештај деце и омладине Београд. Посебну радост код деце изазвали су њихови вршњаци из приватног вртића који су за њих извели новогодишњу приредбу.

 Новогодишња приредба  Новогодишња приредба

Приредба за децу на породичнoм смештају

 

24. септембар – 5 октобар 2010.

Развој специјализованог хранитељства у Србији


Око 96 хранитељских породица из Србије завршило је обуку за специјализовано хранитељство, коју је Центар за породични смештај деце и омладине Београд организовао у оквиру пројекта „Унапређење система хранитељства у Србији“ под слоганом „Деци је место у породици“ који реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом, а који финансира Европска унија. Хранитељи су добили обуку за ургентно хранитељство, за бригу о деци умерене ретардације, деци са Даун синдромом и бебама рођеним из ризичних трудноћа.

 

25.06.2010.

Гости из Јерменије


Делегација из Јерменије са представником УНИЦЕФ-а

 

Центар за породични смештај деце и омладине Београд посетила је делегација (око 20 чланова) из Јерменије коју су чинили представници јерменског министарства надлежног за социјалну политику, као и различитих институција социјалне заштите у овој земљи. Представници Центра за породични смештај су презентовали рад ове установе и развој хранитељства у Србији, што је највише интересовало чланове ове делегације.

 

4. март 2010.

Гости из Јапана


Гости из Јапана

Директорка Центра за породични смештај примила је представнике јапанске организације Actions for children in crisis - директорку Chieko Nanstsunga и њену заменицу Eiko Uchida, као и представнике ХО „Здраво да сте“. Сусрет је протекао у размени информација и искустава о заштити злостављане деце и планирању међусобне сарадње

ШИРЕЊЕ МРЕЖЕ ПОДРШКЕ ДЕЦИ НА ХРАНИТЕЉСТВУ У БЕОГРАДУ


Центар за породични смештај обратио се државним, приватним, невладиним и другим организацијама и појединцима у Србији са иницијативом за успостављањем сарадње у интересу деце на хранитељству. Ради се о подршци овој деци током њиховог одрастања у погледу обезбеђивања услова и подстицаја у циљу постизања њиховог оптималног развоја.

ПРИПРЕМА ХРАНИТЕЉА У СРБИЈИ – ОНИ ЋЕ БРИНУТИ О ДЕЦИ С ТЕШКОЋАМА У РАЗВОЈУ


У периоду од 24. септембра до 6. октобра Центар за породични смештај обавиће обуку хранитеља за бригу о деци с тешкоћама у развоју. Овај програм реализује се у оквиру пројекта „Трансформација резиденцијалних установа за децу и развој одрживих алтернатива“ (са слоганом „Деци је место у породици“) који реализује УНИЦЕФ.

Семинар се реализује за 4 нова, акредитована програма за обуку хранитеља, и то за 4 групе хранитеља – око 100 нових хранитељских породица које су спремне да брину о бебама, деци с Даун синдромом, деци с интелектуалним тешкоћама и за ургентни смештај деце.

У јуну месецу ове године припремљено је, по овим програмима, 93 хранитељске породице, у којима је у току смештај деце с тешкоћама у развоју.

 Припрема хранитеља


РЕПУБЛИЧКИ ЗАВОД ЗА СОЦИЈАНУ ЗАШТИТУ АКРЕДИТОВАО
НОВЕ ПРОГРАМЕ ЦЕНТРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ

Републички завод за социјалну заштиту у јуну 2010. године, акредитовао је 4 нова програма које је аплицирао Центар за породични смештај:

  1. Програм припреме и подршке хранитељским породицама за бригу о бебама/малој деци, аутора Светлане Миленковић, др Татјане Николић и мр Добрила Грујић.
  2. Програм припреме и подршке хранитељским породицама за прихват детета са Даун синдромом, аутора мр Јадаранка Новак – Шујак, Снежана Анђелић, Весна Аргакијев.
  3. Програм: Подршка деци и младима у кризним и трауматским ситуацијама - Ургентно хранитељство, аутора Љиљана Нељдихин Иванишевић, Јелена Радовановић, Мила Вуковић Јовановић.
  4. Програм „Припрема и подршка хранитељској породици за прихват детета са умереном ометеношћу у менталном развоју“ аутора Тамара Борисављевић, др Вероника Ишпановић Радојковић, Предрага Дацковића и Снежане Анђелић.

Израду програма подржао УНИЦЕФ у оквиру пројекта „Трансформација резиденцијалних установа за децу и развој одрживих алтернатива“ под слоганом „Деци је место у породици“.


ВОЛОНТЕРИ У ЦЕНТРУ ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ ПОЧЕЛИ СА РАДОМ


У току наредна 4 месеца волонтери – млади људи, студенти различитих факултета, пружаће помоћ у учењу деци у хранитељским породицама.

ПРИПРЕМА И ОБУКА БУДУЋИХ ХРАНИТЕЉА


У Центру за породични смештај, 16. септембра 2010. г. почела је припрема и обука две нове групе хранитеља и процена њихове опште подобности за хранитељство.

ПРИЛАГОЂЕН ПРОГРАМ ОБУКЕ СТАРИХ ХРАНИТЕЉА


У суботу, 18. септембра 2010. г. у Центру за породични смештај почела је реализација прилагођеног програма припреме хранитеља (12 часова) који су хранитељством почели да се баве пре ступања на снагу Породичног закона (2005. г). Овај програм реализује се за 51. хранитељску породицу. У периоду март – мај 2010. године овај програм је похађало 60 хранитељских породица.

ПОНОВНА ПРОЦЕНА ХРАНИТЕЉСКИХ ПОРОДИЦА


Стручни тим Центра за породични смештај, од априла 2010. г. интензивно обилази хранитељске породице у сврху поновне процене њихове опште подобности и продужетка потврде о бављењу хранитељством. До краја године поновна процена обавиће се за све хранитељске породице.

ЛЕТЊИ ПРОГРАМ РАДА СА ДЕЦОМ


У току летњег распуста, у периоду од 22. јуна до 8. јула у Центру за породични смештај реализован је радионичарски рад са децом. Реализовани програми:

  • Комуникацијске вештине
  • Учити није тешко
  • Све о мени

 Рад са децомСЕМИНАРИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЦЕ


Центар за породични смештај је, у периоду од 10 – 25. маја 2010, у оквиру пројекта „Трансформација резиденцијалних установа за децу и развој одрживих алтернатива“ под слоганом „Деци је место у породици“ који реализује УНИЦЕФ, извршио обуку 5 групе професионалаца за примену 4 програма обуке хранитеља и то: за ургентно хранитељство, за хранитеље који брину о бебама, за хранитеље који брину о деци с Даун синдромом и хранитеље који брину о деци с интелектуалним тешкоћама.

Укупно обучено 112 професионалаца из центара за социјални раду Србији.

Едукације професионалаца


ХУМАНИТАРНА РЕВИЈА ЗА ДЕЦУ НА ХРАНИТЕЉСТВУ


У организацији Г-ђа Nichole Wordsworth 19. Маја 2010. Године, одржана је хуманитарна ревија у Резиденцији британског амбасадора.

За децу на хранитељству прикупљено је 1359 евра. Центар за породични смештај је ова средства определио за набавку три комјутера за децу на хранитељству.

 Хуманитарна ревија

Г-ђа Никол Вордсворт и Добрила Грујић,
директор ЦПС, на отварању хуманитарне ревије

 

ПОЧЕЛА КАМПАЊА ЗА ХРАНИТЕЉСТВО


Центар за породични смештај, у оквиру пројекта Save The Childen „Посебна брига за посебне потребе“, у фебруару 2010. г. отпочео кампању за хранитељство за децу с тешкоћама у развоју. Једнодневни семинари, уз присуство медија, одржани су у Нишу, Суботици, Новом Саду, Крагујевцу, Ћуприји и Београду.

 Кампања за хранитељство

Добрила Грујић, директор ЦПС и Маргарита Јанакијева Јорданова,
програмски менаџер Save the Children за Југоисточну Европу

 

Новогодишња приредба


Поводом Нове године, 28 и 29. децембра 2009. године, организована је приредба за децу на хранитељству.

 Новогодишња приредба  Новогодишња приредба

Новогодишња приредба

 

ОБЕЛЕЖЕН ЈЕДНОГОДИШЊИ РАД ЦЕНТРА


На Дан установе, 27. октобра 2009. године министар рада и социјалне политике примио је у Палати федерације око 70 деце и њихове хранитеље.

 Пријем код министра

На пријему код министра поводом Дана установе

 

26. октобра 2009. г. у оквиру обележавања годишњице рада Центра, одржана је промоција издања Центра за породични смештај. Скупу се обратила Љиљана Лучић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике. О вредностима нових издања говорили су аутори, млади на хранитељству и хранитељи.

У октобру 2009. организована у Центру је организована изложба стваралаштва деце на хранитељству, „Овако растемо“ у којој је учествовао велики број деце.

 Са изложбе  Са изложбе


Обука хранитеља и деце на хранитељству


-  11 до 18 маја 2009. године - обука хранитеља за примену нових стандарда за хранитељство - 12 група хранитеља – укупно 310 хранитељских породица. Тренер: мр Добрила Грујић.

- У 2009. године припрему и обуку за хранитељство завршиле 87 хранитељске породице.


Едукације професионалаца


Oбука професионалаца Центра за породични смештај

Експерти BAAF- а у Центру за породични смештај

Током 2009. године Британска агенција за хранитељство и усвојење BAAF реализовала је три семинара у трајању од 15 дана за запослене стручне раднике у Центру за породични смештај деце и омладине Београд.

Едукације професионалаца

Радна атмосфера на семинару BAAF-а

Едукације професионалаца

 

Едукације професионалаца

Fren Mofet

 

Andy Sayers Kris Kristofides и Fren Mofet

Едукације професионалаца

Kolin Bent и Džuli Kuk

 

- 26. јун 2009. године – обука саветника за примену Дневника рада саветника за хранитељство о праћењу и подршци хранитељској породици, у оквиру пројекта „Развој регионалних служби за хранитељство“ Тренери: Весна Текић и Љиљана Хаџовић.

Едукације професионалаца

- 25 - 28 март 2009. године - Четврти семинар: Обука тренера за примену Програма припреме за хранитељство Сигурним кораком до хранитељства. Семинар је реализован у оквиру пројекта УНИЦЕФ-а „Трансформација резиденцијалних установа за децу и развој одрживих алтернатива“ који подржава Министарство рада и социјалне политике а финансира Европска Унија.

Едукације професионалаца

 

- 19 - 20 март 2009. године округли сто „Ка специјализованом хранитељству у Србији“ у оквиру пројекта „Трансформација резиденцијалних установа за децу и развој одрживих алтернатива. Пројекат реализује УНИЦЕФ уз подршку Министарства рада и социјалне политике а финансира Европска Унија. Центар за породични смештај деце и омладине Београд је партнер на реализацији пројектних активности у области хранитељства. На округлом столу су, поред 16 експерата из Србије,  излагање имали и представници из иностранства, експерти за хранитељство и то: Gary Wesvater из Шкотске, Vyomesh Thanki  из Енглеске и Maria Herzog из Мађарске.

 Округли сто

 

- 2 - 6. март 2009. године – тренинг о подршци деци на специјализованом хранитељству, у оквиру пројекта Save the Children „Специјална нега за специјалне потребе“.

- Тренери: консултанти BAAF Крис Кристофидес (Kris Kristofides) и Фран Мофет (Fren Mofet)

Учесници семинара: 16 саветника за хранитељство из Центра за породични смештај деце и омладине Београд.

 

- Фебруара 2009. године, за запослене у Центру за породични смештај деце и омладине Београд британски стручњак  Moira King  одржала је петодневни семинар о потребама деце на хранитељству и планирању њихове заштите.


Едукације професионалаца

Moira King

 

- 26 - 29 јануар 2009. године – тренинг о специјализованом хранитељству, у оквиру пројекта Save the Children „Специјална нега за специјалне потребе.

Тренери: консултанти BAAF Енди Сејерс (Andy Sayers) и Роана Роуч (Roana Roach)
Учесници семинара: 16 саветника за хранитељство из Центра за породични смештај деце и омладине Београд.

Тренинг о специјализованом хранитељству

 

- 19 - 23 јануар 2009. године - тренинг о планирању заштите детета на хранитељству, у оквиру пројекта Save the Children „Специјална нега за специјалне потребе. Тренер експерт из Велике Британије Moira King. Семинар је похађало 16 професионалаца из Центра за породични смештај деце и омладине Београд.

Тренинг о планирању заштите детета на хранитељству

 

- 9 – 13  децембар 2008. године - Трећи семинар: Обука тренера за примену Програма припреме за хранитељство Сигурним кораком до хранитељства. Семинар је реализован у оквиру пројекта УНИЦЕФ-а „Трансформација резиденцијалних установа за децу и развој одрживих алтернатива“ који подржава Министарство рада и социјалне политике а финансира Европска Унија.

Обука тренера

 

- 8. децембар 2008. године – семинар: Супервизија у систему социјалне заштите – хранитељство. Тренери: Лидија Милановић и Славица Милојевић. Семинар је похађало 16 професионалаца из Центра за породични смештај деце и омладине Београд.

 

- 3 - 6 децембар 2008. године - Други семинар: Обука тренера за примену Програма припреме за хранитељство Сигурним кораком до хранитељства. Семинар је реализован у оквиру пројекта УНИЦЕФ-а „Трансформација резиденцијалних установа за децу и развој одрживих алтернатива“ који подржава Министарство рада и социјалне политике а финансира Европска Унија.

Обука тренера

 

- 25 - 29. новембар 2008. године –  Први семинар: Обука тренера за примену Програма припреме за хранитељство Сигурним кораком до хранитељства. Семинар је реализован у оквиру пројекта УНИЦЕФ-а „Трансформација резиденцијалних установа за децу и развој одрживих алтернатива“ који подржава Министарство рада и социјалне политике а финансира Европска Унија.

Обука тренера

 

Отварање Центра за породични смештај деце и омладине Београд

 

Отврање Центра за породични смештај деце и омладине Београд

-27. октобар 2008. године  министар рада и социјалне политике Расим Љајић отворио је Центар за породични смештај деце и омладине Београд и том приликом изјавио да је отврање Центра „можда и највећи успех тог министарства у првих сто дана рада, јер је ово велики реформски захват, као део промена у систему социјалне заштите“

 


 Covid-19
 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Акредитовани програми
 Искуства хранитеља