Centar za porodični smeštaj i usvojenje
 
VESTI PIŠITE NAM
   Naslovna strana > Vesti
Ћирилица    English  

VESTI

08.05.2018.

PROMOCIJA PRIRUČNIKA „TEORIJA I PRAKSA HRANITELjSTVA U SRBIJI“- STRUČNIM RADOM DO BLAGOSTANjA DETETA, AUTORA MR DOBRILE GRUJIĆ


U prostorijama Centra za porodični smeštaj i uvojenje Beograd 08.05.2018. godine održana je promocija priručnika Teorija i praksa hraniteljstva u Srbiji –stručnim radom do blagostanja deteta, autora mr Dobrile Grujić, u izdanju CPSU Beograd. O Priručniku i autoru govorili su Mirjana Novakov, v.d. direktora Centra, prof dr Zorica Matejić – Đuričić, profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Beograd, Željka Burgund, predsednik Udruženja stručnjaka za podršku deci i porodici „FICE-Srbija“.

 Promocija priručnika  „Teorija i praksa hraniteljstva u Srbiji“- stručnim radom do blagostanja deteta, autora mr Dobrile Grujić“

Promociji su prisustvovali predstavnici institucija iz oblasti socijalne zaštite, kolege i saradnici CPSU Beograd. Mr Dobrila Grujić je sa pozicije dobrog poznavaoca prilika u socijalnoj zaštiti, a naročito u oblasti hraniteljstva u Srbiji, kao osnivač i dugogodišnji direktor CPSU Beograd, svoja saznanja i stečeno iskustvo, pretočila i prenela u Priručnik i na taj način omogućila čitaocu da efikasno i brzo dođe do brojnih odgovora na pitanja o hraniteljstvu u Srbiji.

 Promocija priručnika  „Teorija i praksa hraniteljstva u Srbiji“- stručnim radom do blagostanja deteta, autora mr Dobrile Grujić“

 

13.05.2018.

MEĐUNARODNI DAN PORODICE

Povodom Međunarodnog dana porodice,članovi Udruženje hranitelja Beograd organizovali su druženje dece i hranitelja u Bojčinskoj šumi uz prisustvo predstavnika lokalne zajednice i brojnih gostiju iz drugih gradova. Bogat kulturno- umetnički program u kome su učestvovala i deca koja se nalaze na smeštaju u hraniteljskim porodicama, bio je samo deo organizacije na prelepoj lokaciji GO Surčin. Obeležavanju Međunarodnog dana porodice prisustvovala je v.d. direktora Mirjana Novakov i savetnik CPSU Gordana Obradović.

 Međunarodni dan porodice  Međunarodni dan porodice

 

12.05. i 24.05. 2018.

GOSTOVANjE NA TV HAPPY I STUDIJU B

Gostovanjem na TV Happy i Studiju B, nastavljene su aktivnosti na promociji hraniteljstva. U Jutarnjem programu o hraniteljstvu su govorile v.d. direktora Mirjana Novakov, supervizor Tamara Borisavljević, predsednik udruženja hranitelja Beograd Vojka Lujić i hraniteljica Slađana Milovanović.

 

15.05.2018.

UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI „HRANITELjSTVO KAO PODRŠKA RANOM RAZVOJU DECE“

U Velikoj sali Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, dana 15.05.2018. godine održana je Međunarodnoj konferenciji „Hraniteljstvo kao podrška ranom razvoju dece“. Na konferenciji je bilo prisutno devet stručnih radnika CPSU Beograd.

 

22.05.-23.05. 2018.

NACIONALNA KONFERENCIJA „AKTUELNI TRENUTAK U RAZVOJU SOCIJALNE ZAŠTITE““

U organizaciji Asocijacije centara za socijalni rad, Udruženja stručnih radnika socijalne zaštite Srbije i Komore socijalne zaštite, održano je savetovanje pod nazivom „Aktuelni trenutak u razvoju socijalne zaštite“ od 22.05-23.05.2018.godine u Vrnjačkoj Banji, u hotelu „ZEPTER“. Konferenciji je prisustvovala v.d.direktora Mirjana Novakov i supervizor CPSU Gordana Maletić, član Udrženja stručnih radnika.

 

10.04.2018.

DAN BRAĆE I SESTARA


U organizaciji Centra za porodični smeštaj i usvojenje, u sali Dečijeg kulturnog centra Beograd, obeležen je Dan siblinga, odnosno, Dan braće i sestara. Okupljanje dece i mladih koji se nalaze na smeštaju u različitim hraniteljskim porodicama predstavlja jednu od brojnih aktivnosti zaposlenih u CPSU Beograd, na očuvanju identiteta dece na porodičnom smeštaju.

Dan braće i sestara

Takođe, ovo je dan koji nas podseća na značaj odnosa braće i sestara, kao najtrajnijih i najvažnijih odnosa u životu dece. Salu DKCB je ustupio prof. mr. Dragan Marić, direktor Dečijeg kulturnog centra Beograd, a program su spremila deca iz različitih sekcija i zaposleni DKCB.

Dan braće i sestara

Ovo je bila prilika za promociju hraniteljstva, a v.d. direktora, Mirjana Novakov i stručni radnici CPSU Beograd imali su priliku da učestvuju i govore o značaju hraniteljstva i Dana siblinga u pojedinim časopisima i emisijama. Tako smo obezbedili učešće na: RTS, Pinku, N1, Ženskoj TV, časopisu “Alo”…

 

28.03.2018.

REDOVNA OBUKA HRANITELjA - TEMA „RAZUMEVANjE TRAUME BAZIČNA ZNANjA“ PRVI NIVO


U okviru obavezne redovne godišnje obuke hraniteljskih porodica započela je realizacija obuke o traumatskim iskustvima dece koja dolaze na hraniteljstvo, kao i posledicama na njihov razvoj i načinu na koji hranitelji mogu da podrže oporavak deteta. Planirane su obuke po ovom programu, a za više grupa hranitelja, od kojih je jedna održana 21.03. i 28.03.2018. godine.

Redovna obuka hranitelja - tema „razumevanje traume bazična znanja“ prvi nivo

 

19.03.2018.

OKRUGLI STO „HRANITELjSTVO KAO ODGOVOR NA POTREBE DECE ŽRTAVA NASILjA U PORODICI“


Naša ustanova je 19.03.2018 organizovala okrugli sto sa ciljem da se potpunije sagledaju potrebe za ciljanom podrškom specifično ranjive grupacije koju čine deca sa iskustvom porodičnog nasilja smeštena u hraniteljske porodice. Koliko god tema porodičnog nasilja bila prisutna i aktuelizovana u poslednjem periodu, još uvek postoje mnoga pitanja koja čekaju odgovore, pre svega kako sistemski unaprediti brigu o ovoj deci, blagovremeno reagovati i ublažiti posledice teških iskustava koje imaju.

 Okrugli sto „Hraniteljstvo kao odgovor na potrebe dece žrtava nasilja u porodici“  Okrugli sto „Hraniteljstvo kao odgovor na potrebe dece žrtava nasilja u porodici“

Okrugli sto se bavio pitanjima da li su informacije koje imamo o ovoj ciljnoj grupi dovoljne i funkcionalne, koji su izazovi sa kojim se susreću hraniteljske porodice koje brinu o njima, koja podrška im je dostupna, a koji vidovi podrške nedostaju i treba ih kreirati.

 

12.02.2018.

TRIBINA "IZGRADIMO MOSTOVE"


Kroz saradnju i razmenu Udruženja hranitelja Beograda i Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, prepoznat je značaj saradničke mreže sa vaspitno - obrazovnim ustanovama (školama, vrtićima). Ovaj vid saradnje će bitno unaprediti položaj dece i mladih na hraniteljstvu.

Tribina - Izgradimo mostove - govornici

Zalaganjem Udruženja i značajnom podrškom opštine Čukarice 12.02.2018. u prostorijama opštine organizovana je tribina „Hraniteljstvo kao oblik zaštite dece koja ne žive sa svojim roditeljima – saradnja institucija kao preduslov podrške detetu“. Izlagači, Svetlana Milenković i Vesna Argakijev, kao predstavnice Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, iznele su podatke o ustanovi, delatnosti, osnovnim konceptima kojima se ustanova vodi. Razumevanje potreba dece koja ne žive sa svojim roditeljima i mogući načini unapređenja profesionalnih veština da njihove potrebe adekvatno zadovolje, bila je centralna tema tribine.

Tribina - Izgradimo mostove - publika

Prisustni profesori, učitelji, vaspitači, psiholozi, pedagozi, koji rade u školama i vrtićima, hranitelji, prepoznali su značaj proaktivnosti i razmene iskustava kako bismo svakom detetu pružili maksimum.

 

09.02.2018.

GOSTOVANjE NA RTS


Kratka reportaža o hraniteljstvu u Jutarnjem programu na RTS, dana 09.02.2018. godine, tačnije o adolescentskoj krizi mladih na smeštaju u hraniteljskim porodicama. Ispred Centra za porodični smeštaj o temi je govorila psiholog Tamara Borisavljević i hraniteljica Jelena Petrović, koja ima iskustvo brige o adolescentima.

 

03.02.2018.

GOSTOVANjE NA TV PINK


O hraniteljstvu u emisiji „Novo jutro“, na TV Pink, dana 03.02.2018. godine, govorile su rukovodilac stručne službe Svetlana Milenković i hraniteljica Nataša Novaković.

 

28.01.2018.

ČLANAK U POLITICI


U časopisu Politika je dana 28.01.2018. godine objavljen članak o hraniteljstvu i radu CPSU Beograd. Centar su predstavile v.d. direktora Mirjana Novakov i rukovodilac stručne službe, psiholog, Svetlana Milenković. Ovo je još jedan doprinos kampanji za hraniteljstvo.

 

23.01.2018.

SASTANAK CENTARA ZA PRODIČNI SMEŠTAJ I USVOJENjE


U utorak, 23.01.2018. u Dečjem selu dr Milorad Pavlović u Sremskoj Kamenici, održan je sastanak direktora, sekretara, pravnika i stručnih radnika, svih centara za porodični smeštaj i usvojenje sa teritorije Republike Srbije. Tema sastanka je bila izrada i usklađivanje procedura, kao i planiranje zajedničkih aktivnosti.

 

21.01.2018.

GOSTOVANjE NA RTS


U okviru aktivnosti na promociji hraniteljstva, dana 21. 01. 2018. v.d. direktora, Mirjana Novakov, dala je izjavu za Jutarnji program i Dnevnik RTS. Novinarka, Suzana Duka, sačinila je kratku reportažu o najmlađoj i najstarijoj hraniteljskoj porodici iz Lešnice, u kojoj radi preko 40 hraniteljskih porodica. Priča o mladoj hraniteljskoj porodici deo je promotivne kampanje CPSU Beograd, čiji je cilj širenje informacije o hraniteljstvu među mlađom populacijom, imajući u vidu da je prosečna starost hranitelja između 51-64 godine starosti.

 

16.01.2018.

OBUKA I PROCENA BUDUĆIH HRANITELjA


U CPSU Beograd je 16.01.2018. godine počela obuka i procena budućih hranitelja.

 

POGLEDAJTE ARHIVU

 


 Kampanja za kvalitetno hranitelјstvo
 Povremeno hranitelјstvo
 Internacionalna konferencija o hraniteljstvu
 Zbornik radova
 Časopis „ISKORAK“
 Kutak za decu i mlade
 Prijava zloupotrebe dece
 Akreditovani programi
 Pismo detetu na hraniteljstvu
 Iskustva hranitelja