Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Пријава злоупотребе деце
Latinica     English  

ПРИЈАВА ЗЛОУПОТРЕБЕ ДЕЦЕ

 

ПИСМО ХРАНИТЕЉИМА

 

ОВО ПИСМО ГОВОРИ О НЕЧЕМУ ВЕОМА ВАЖНОМ
-
О БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ НА ХРАНИТЕЉСТВУ

 

Поштовани,

Брига за безбедност деце на хранитељству је заједничка обавеза свих нас који смо окупљени око њихове добробити.

Деца на хранитељству имају другачија животна искуства него њихови вршњаци. Већ сама чињеница да не живе са својим родитељима утиче на то да буду осетљивија и несигурнија. Ова деца често немају довољно развијене вештине да препознају опасност и заштите се од ње, као и да траже помоћ.

Због тога су она у већем ризику да постану жртве злостављања. Злостављачи могу бити различите особе у окружењу породице у којој дете живи, некада и особе блиске породици. На жалост, уз све напоре који се чине да се хранитељске породице што боље процене, злостављач може бити и неко од чланова породице. Злостављање може имати различите видове - физичко, сексуално, емоционално или занемаривање основних дечјих потреба.

Насиље међу вршњацима је појава која је све присутнија у нашој средини, коме су деца на хранитељству чешће изложена. Дете може много патити зато што је исмевано, игнорисано или чак физички малтретирано у школи или од вршњачких група на улици.

Дешава се да одрасли нису довољно осетљиви на знаке да је дете злостављано, па због тога не препознају да се детету нешто лоше дешава, а дете наставља да трпи верујући да је препуштено само себи и да му нико неће помоћи.

Понекад хранитељи прибегавају крајностима. Презаштићују дете уместо да га осамостаљују и развијају вештине самозаштите. Неки верују да ће га сачувати од лоших људи ако му претерано ограничавају дружење и кретање и тако му ускраћују могућност учења да препозна лоше понашање и само се штити.

Пажљиво пратите понашање детета и слушајте оно што говори, сваку његову жалбу да је малтретирано од било кога схватите озбиљно и одмах реагујте.

Свако од нас као грађанин има обавезу да пријави злостављање или занемаривање детета ако о томе има сазнање. Ова се обавеза посебно односи на особе које су сарадници у систему заштите деце, међу којима су и хранитељи.

Ако сумњу на злостављање не пријавите придружујете се злостављачу.

 

Центар за породични смештај деце и омладине Београд формирао је Интерни тим за заштиту деце на хранитељству од злостављања и занемаривања. Овом тиму се пријављују све сумње на злостављање и занемаривање које се тичу деце која су на хранитељству на територији Београда.

Пријаву сумње на злостављање овом тиму могу вршити сви грађани који имају сазнања да је неко дете на хранитељству угрожено због злостављања или занемаривања од стране чланова породице или других особа у окружењу.

ТЕЛЕФОН НА КОЈИ МОЖЕТЕ ПРИЈАВИТИ СУМЊУ НА ЗАНЕМАРИВАЊЕ И ЗЛОСТАВЉАЊЕ ДЕЦЕ: 011/2421-173

 

Ваш идентитет као подносиоца пријаве ће бити заштићен уколико нисте спремни да га откријете.

Хвала вам што са нама делите бригу за безбедност деце на хранитељству.


ДИРЕКТОР
мр Добрила Грујић

 


 


 Covid-19
 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Акредитовани програми
 Искуства хранитеља