Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Вести
Latinica     English  

ВЕСТИ

08.05.2018.

ПРОМОЦИЈА ПРИРУЧНИКА „ТЕОРИЈА И ПРАКСА ХРАНИТЕЉСТВА У СРБИЈИ“- СТРУЧНИМ РАДОМ ДО БЛАГОСТАЊА ДЕТЕТА, АУТОРА МР ДОБРИЛЕ ГРУЈИЋ


У просторијама Центра за породични смештај и увојење Београд 08.05.2018. године одржана је промоција приручника Теорија и пракса хранитељства у Србији –стручним радом до благостања детета, аутора мр Добриле Грујић, у издању ЦПСУ Београд. О Приручнику и аутору говорили су Мирјана Новаков, в.д. директора Центра, проф др Зорица Матејић – Ђуричић, професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Београд, Жељка Бургунд, председник Удружења стручњака за подршку деци и породици „ФИЦЕ-Србија“.

 Промоција приручника  „Теорија и пракса хранитељства у Србији“- стручним радом до благостања детета, аутора мр Добриле Грујић“

Промоцији су присуствовали представници институција из области социјалне заштите, колеге и сарадници ЦПСУ Београд. Мр Добрила Грујић је са позиције доброг познаваоца прилика у социјалној заштити, а нарочито у области хрaнитељства у Србији, као оснивач и дугогодишњи директор ЦПСУ Београд, своја сазнања и стечено искуство, преточила и пренела у Приручник и на тај начин омогућила читаоцу да ефикасно и брзо дође до бројних одговора на питања о хранитељству у Србији.

 Промоција приручника  „Теорија и пракса хранитељства у Србији“- стручним радом до благостања детета, аутора мр Добриле Грујић“

 

13.05.2018.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ

Поводом Међународног дана породице,чланови Удружење хранитеља Београд организовали су дружење деце и хранитеља у Бојчинској шуми уз присуство представника локалне заједнице и бројних гостију из других градова. Богат културно- уметнички програм у коме су учествовала и деца која се налазе на смештају у хранитељским породицама, био је само део организације на прелепој локацији ГО Сурчин. Обележавању Међународног дана породице присуствовала је в.д. директора Мирјана Новаков и саветник ЦПСУ Гордана Обрадовић.

 Међународни дан породице  Међународни дан породице

 

12.05. и 24.05. 2018.

ГОСТОВАЊЕ НА ТВ HAPPY И СТУДИЈУ Б

Гостовањем на ТВ Happy и Студију Б, настављене су активности на промоцији хранитељства. У Јутарњем програму о хранитељству су говориле в.д. директора Мирјана Новаков, супервизор Тамара Борисављевић, председник удружења хранитеља Београд Војка Лујић и хранитељица Слађана Миловановић.

 

15.05.2018.

УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „ХРАНИТЕЉСТВО КАО ПОДРШКА РАНОМ РАЗВОЈУ ДЕЦЕ“

У Великој сали Скупштине Аутономне покрајине Војводине, дана 15.05.2018. године одржана је Међународној конференцији „Хранитељство као подршка раном развоју деце“. На конференцији је било присутно девет стручних радника ЦПСУ Београд.

 

22.05.-23.05. 2018.

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „АКТУЕЛНИ ТРЕНУТАК У РАЗВОЈУ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ““

У организацији Асоцијације центара за социјални рад, Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и Коморе социјалне заштите, одржано је саветовање под називом „Актуелни тренутак у развоју социјалне заштите“ од 22.05-23.05.2018.године у Врњачкој Бањи, у хотелу „ZEPTER“. Конференцији је присуствовала в.д.директора Мирјана Новаков и супервизор ЦПСУ Гордана Малетић, члан Удржења стручних радника.

 

10.04.2018.

ДАН БРАЋЕ И СЕСТАРА


У организацији Центра за породични смештај и усвојење, у сали Дечијег културног центра Београд, обележен је Дан сиблинга, односно, Дан браће и сестара. Окупљање деце и младих који се налазе на смештају у различитим хранитељским породицама представља једну од бројних активности запослених у ЦПСУ Београд, на очувању идентитета деце на породичном смештају.

Дан браће и сестара

Такође, ово је дан који нас подсећа на значај односа браће и сестара, као најтрајнијих и најважнијих односа у животу деце. Салу ДКЦБ је уступио проф. мр. Драган Марић, директор Дечијег културног центра Београд, а програм су спремила деца из различитих секција и запослени ДКЦБ.

Дан браће и сестара

Ово је била прилика за промоцију хранитељства, а в.д. директора, Мирјана Новаков и стручни радници ЦПСУ Београд имали су прилику да учествују и говоре о значају хранитељства и Дана сиблинга у појединим часописима и емисијама. Тако смо обезбедили учешће на: РТС, Пинку, Н1, Женској ТВ, часопису “Ало”…

 

28.03.2018.

РЕДОВНА ОБУКА ХРАНИТЕЉА - ТЕМА „РАЗУМЕВАЊЕ ТРАУМЕ БАЗИЧНА ЗНАЊА“ ПРВИ НИВО


У оквиру обавезне редовне годишње обуке хранитељских породица започела је реализација обуке о трауматским искуствима деце која долазе на хранитељство, као и последицама на њихов развој и начину на који хранитељи могу да подрже опоравак детета. Планиране су обуке по овом програму, а за више група хранитеља, од којих је једна одржана 21.03. и 28.03.2018. године.

Редовна обука хранитеља - тема „разумевање трауме базична знања“ први ниво

 

19.03.2018.

ОКРУГЛИ СТО „ХРАНИТЕЉСТВО КАО ОДГОВОР НА ПОТРЕБЕ ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ“


Наша установа је 19.03.2018 организовала округли сто са циљем да се потпуније сагледају потребе за циљаном подршком специфично рањиве групације коју чине деца са искуством породичног насиља смештена у хранитељске породице. Колико год тема породичног насиља била присутна и актуелизована у последњем периоду, још увек постоје многа питања која чекају одговоре, пре свега како системски унапредити бригу о овој деци, благовремено реаговати и ублажити последице тешких искустава које имају.

 Округли сто „Хранитељство као одговор на потребе деце жртава насиља у породици“  Округли сто „Хранитељство као одговор на потребе деце жртава насиља у породици“

Округли сто се бавио питањима да ли су информације које имамо о овој циљној групи довољне и функционалне, који су изазови са којим се сусрећу хранитељске породице које брину о њима, која подршка им је доступна, а који видови подршке недостају и треба их креирати.

 

12.02.2018.

ТРИБИНА "ИЗГРАДИМО МОСТОВЕ"


Кроз сарадњу и размену Удружења хранитеља Београда и Центра за породични смештај и усвојење Београд, препознат је значај сарадничке мреже са васпитно - образовним установама (школама, вртићима). Овај вид сарадње ће битно унапредити положај деце и младих на хранитељству.

Трибина - Изградимо мостове - говорници

Залагањем Удружења и значајном подршком општине Чукарице 12.02.2018. у просторијама општине организована је трибина „Хранитељство као облик заштите деце која не живе са својим родитељима – сарадња институција као предуслов подршке детету“. Излагачи, Светлана Миленковић и Весна Аргакијев, као представнице Центра за породични смештај и усвојење Београд, изнеле су податке о установи, делатности, основним концептима којима се установа води. Разумевање потреба деце која не живе са својим родитељима и могући начини унапређења професионалних вештина да њихове потребе адекватно задовоље, била је централна тема трибине.

Трибина - Изградимо мостове - публика

Присустни професори, учитељи, васпитачи, психолози, педагози, који раде у школама и вртићима, хранитељи, препознали су значај проактивности и размене искустава како бисмо сваком детету пружили максимум.

 

09.02.2018.

ГОСТОВАЊЕ НА РТС


Кратка репортажа о хранитељству у Јутарњем програму на РТС, дана 09.02.2018. године, тачније о адолесцентској кризи младих на смештају у хранитељским породицама. Испред Центра за породични смештај о теми је говорила психолог Тамара Борисављевић и хранитељица Јелена Петровић, која има искуство бриге о адолесцентима.

 

03.02.2018.

ГОСТОВАЊЕ НА ТВ ПИНК


О хранитељству у емисији „Ново јутро“, на ТВ Пинк, дана 03.02.2018. године, говориле су руководилац стручне службе Светлана Миленковић и хранитељица Наташа Новаковић.

 

28.01.2018.

ЧЛАНАК У ПОЛИТИЦИ


У часопису Политика је дана 28.01.2018. године објављен чланак о хранитељству и раду ЦПСУ Београд. Центар су представиле в.д. директора Мирјана Новаков и руководилац стручне службе, психолог, Светлана Миленковић. Ово је још један допринос кампањи за хранитељство.

 

23.01.2018.

САСТАНАК ЦЕНТАРА ЗА ПРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ


У уторак, 23.01.2018. у Дечјем селу др Милорад Павловић у Сремској Каменици, одржан је састанак директора, секретара, правника и стручних радника, свих центара за породични смештај и усвојење са територије Републике Србије. Тема састанка је била израда и усклађивање процедура, као и планирање заједничких активности.

 

21.01.2018.

ГОСТОВАЊЕ НА РТС


У оквиру активности на промоцији хранитељства, дана 21. 01. 2018. в.д. директора, Мирјана Новаков, дала је изјаву за Јутарњи програм и Дневник РТС. Новинарка, Сузана Дука, сачинила је кратку репортажу о најмлађој и најстаријој хранитељској породици из Лешнице, у којој ради преко 40 хранитељских породица. Прича о младој хранитељској породици део је промотивне кампање ЦПСУ Београд, чији је циљ ширење информације о хранитељству међу млађом популацијом, имајући у виду да је просечна старост хранитеља између 51-64 године старости.

 

16.01.2018.

ОБУКА И ПРОЦЕНА БУДУЋИХ ХРАНИТЕЉА


У ЦПСУ Београд је 16.01.2018. године почела обука и процена будућих хранитеља.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ АРХИВУ

 


 Кампања за квалитетно хранитељство
 Повремено хранитељство
 Интернационална конференција о хранитељству
 Зборник радова
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Пријава злоупотребе деце
 Акредитовани програми
 Писмо детету на хранитељству
 Искуства хранитеља