Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Вести
Latinica     English  

ВЕСТИ

24.10 и 25.10. 2019.

КОНФЕРЕНЦИЈА „УНАПРЕЂЕЊЕ ЉУДСКИХ РЕСУРСА У СИСТЕМУ СОЦИЈАЛНЕ И ДЕЧИЈЕ ЗАШТИТЕ“


 Конференција „Унапређење људских ресурса у систему социјалне  и дечије заштите“

У организацији Републичког завода за социјалну заштиту и Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања, уз подршку канцеларије УНИЦЕФ – а у Србији, одржана је регионална конференција „Унапређење људских ресурса у систему социјалне и дечије заштите“. Тамара Борисављевић, реализатор едукативних програма за стручне раднике ЦПСУ Београд, изнела је закључке тематске групе „Људски ресурси у контексту породичног смештаја“.

 Конференција „Унапређење људских ресурса у систему социјалне  и дечије заштите“

Фотографија преузета са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

25.10.2019.

25. ОКТОБАРСКИ СУСРЕТИ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ


На 25. Oктобарским сусретима социјалне заштите у организацији Центра за социјални рад Ниш, Саветовалишта за породицу и Коморе социјалне заштите, ЦПСУ Београд је имао своје представнице, Ану Симић и Гордану Обрадовић, које су презентовале рад на тему „Хранитељска породица – безбедно место за рањено дете“.

 25. Октобарски сусрети у социјалној заштити  25. Октобарски сусрети у социјалној заштити

 

16.10.2019.

ПРЕДСТАВНИЦИ ИНТЕР-ПАРЛАМЕНТАРНЕ УНИЈЕ У ЦЕНТРУ ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ БЕОГРАД


Центар за породични смештај и усвојење Београд и Прихватилиште за децу Центра за заштиту одојчади, деце и омладине, посетила је директор УНИЦЕФ-а, г-ђа Regina De Dominicis, као и делегација представника Интер-Парламентарне Уније из више од двадесет земаља. Делегацију су поздравили и представили рад ове две институције, в.д. директора ЦПСУ Београд, Мирјана Новаков и директор ЦЗОДО, Зоран Милачић. Гости су били веома заинтересовани, постављали су бројна питања, а на крају посете обишли су просторије Мале домске заједнице и Прихватилишта.

 

4.10.2019.

ОКРУГЛИ СТО


 Округли сто

Oкругли сто под називом „Учешће у програмима сарадника из европских земаља – искуства и могућности примене“ одржан је у организацији Центра за породични смештај и усвојење Београд. Саветница за хранитељство Неда Марић представила је своје искуство са кампа младих који је одржан у Пољској, чија је тема била осамостаљивање, а у коме су учествовали млади из више европских земаља у организацији Kinderperspectief из Холандије.

 Округли сто

Након тога, саветница Јелица Ковачевић представила је своје искуство са студијског путовања у Шведскoj, које је организовано поводом прославе јубилеја организације Adoptionscentrum. Модератор округлог стола била је саветница за хранитељство Тијана Јауковић.

 Округли сто

 

17.09, 18.09. и 19.09.2019.

ЕДУКАЦИЈА "ИНТЕРВЕНЦИЈЕ ЦСР У ЗАШТИТИ ДЕЦЕ ОД ЗЛОСТАВЉАЊА И ЗАНЕМАРИВАЊА"


У просторијама Геронтолошког центра Београд одржана је едукација „Интервенције ЦСР у заштити деце од злостављања и занемаривања“, којој су су присуствовале саветнице за хранитељство ЦПСУ Београд, Тијана Јауковић и Душанка Станковић. Едукација је вођена кроз препознавање и дефинисање облика и индикатора који указују на злостављање. Кроз примере из праксе група је имала прилику да размени своја искуства, научи нове технике у придруживању заједнице и других чланова тима (полиције, тужилаштва) са циљем остваривања најбољег интереса најмлађих. Играње улога из позиције детета које је злостављано, мајке, оца, социјалног радника, наставника из школе, другарице из разреда...подстакли су учеснике на промишљање и отвореност ума у свим сегментима интервјуисања и решавања конкретног проблема, односно заштите детета за које постоји сумња да је злостављано.

 

30. август 2019.

OСНИВАЊЕ „АСОЦИЈАЦИЈЕ ЦЕНТАРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ“


У просторијама Центра за породични смештај и усвојење Београд одржана је Оснивачка скупштина „Асоцијације центара за породични смештај и усвојење“. Оснивачи Асоцијације су:

  1. ЦПСУ Београд
  2. ЦПСУ Крагујевац
  3. ЦПСУ Ниш
  4. ЦПСУ Нови Сад
  5. ЦПСУ Ћуприја
  6. ЦПСУ Милошевац
  7. ЦПСУ Суботица.

 Oснивање „Асоцијације центара за породични смештај и усвојење“

На Оснивачкој скупштини је донет Оснивачки акт, усвојен Статут и извршен избор органа Асоцијације као и лица овлашћеног за заступање. Асоцијација се оснива на неодређено време ради остваривања циљева у области социјалне заштите.

 

9. јул 2019.

СВЕТСКИ ДАН СТАНОВНИШТВА


У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обележен је Светски дан становништва у Ботаничкој башти у Београду. Том приликом, као представнице Центра за породични смештај и усвојење Београд, хранитељица Славица Ђурђевић и млада особа на хранитељству Андријана Вуковић поделиле су са јавношћу своје искуство у вези са хранитељством. Мотивишући друге породице и појединце да узму учешће у збрињавању деце без адекватног родитељског старања ван институција, хранитељица и млада особа на хранитељству истакле су, свака из своје перспективе, колики је значај хранитељства за друштво у целини и на тај начин дале свој допринос даљем развоју хранитељства на територији Републике Србије.

 Светски дан становништва

Фотографија преузета са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

07.06.2019.

СУСРЕТИ СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА


На Сусретима социјалних радника којe је Факултет политичких наука организовао, присуствовао је већи број стручних радника ЦПСУ Београд. На овом скупу, др Јелена Танасијевић је представила истраживање на тему „Хранитељство као подршка развоју резилијентности код деце“, које је спровела заједно са Тамаром Борисављевић. Тамара Борисављевић је такође учествовала и у презентацији сарадничке организације ФИЦЕ Србија која је представила програм ПРАЈД за хранитеље и усвојитеље као значајан ресурс за развој стручне праксе и системског приступа заштити деце.

 

24/31.05.2019.

ОКРУГЛИ СТО


Центар за породични смештај и усвојење Београд организовао је два округла стола са темама релеватним за актуелну стручну праксу у области хранитељства.

На првом, под називом „Рад на развоју позитивног идентитета деце и младих на хранитељству“ одржаном 24.05.2019, анализирана је пракса рада на подршци развоју идентитета деце и младих, са фокусом на функционалним решења која су у досадашњем раду дала позитивне ефекте као и различитим изазовима у вези за сложеношћу и осетљивошћу ове теме. Водитељи су били Цвета Угрчић, Данијела Спајић Ђорђевић и Тамара Борисављевић.

Тема другог округлог стола, одржаног 31.05.2019. године, била је „Изазови осамостаљивања младих на хранитељству“. Подршка младима у процесу напуштања заштите посебно је актуелизована у последњем периоду јер се показало да, ако ова подршка изостане, исход свега што је у заштити учињено за добробит младе особе може бити доведен у питање. Након анализе стања кроз приказ ситуације у оквиру једне локалне заједнице разматране су могућности пружања подршке кроз локално умрежавање, са фокусом на научене лекције из праксе и позитивне примере. Водитељи су били Зорица Богићевић, Соња Роксандић, Снежана Ивановић и Душанка Станковић.

 

23.05. и 24.05.2019.

ИЗВЕШТАЈ О ЕДУКАЦИЈИ


У Београду, у просторијама ХОТЕЛА „ABBA“, одржана је едукација под називом „Protective behaviours“ (протективна понашања). Овој едукацији присуствовала је саветница, Душанка Станковић испред ЦПСУ Београд. Обука је била намењена учењу вештина и развијању стратегија за спречавање и смањивање насиља у заједницама. Едукацију је водила британски психолог Hilda O'Callaghan, која је кроз мноштво примера из праксе предочила своја искуства из праксе у раном откривању злостављања, као и о начинима како да децу научимо да буду безбедна и траже помоћ када се осећају угрожено.

 Извештај о едукацији

Пролазили смо кроз спознају себе кроз две теме:

1. Сви имамо право да се увек осећамо сигурно
2. Има неко са ким увек можемо да причамо о свему.

У Јужној Африци је проф. Hilda O'Callaghan један од тренера. Kроз радионице децу на раном узрасту, већ са 4. године, уче правима, степену одговорности, тајнама (добра и штетна тајна), прихватљиви и неприхватљиви додири, мреже подршке, истрајност у тражењу помоћи, јавно и приватно (доживљај телесне целовитости), лични простор, асертивност.

 Извештај о едукацији

На крају едукације, радом у мањим групама у оквиру радионица, предочили смо ране знаке за узбуну. Вођени својим искуством из праксе и рада са децом направили смо стрип причу и показали како се осећамо у датој ситуацији.

 

15.05.2019.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ


Међународни дан породице свечано је обележен у Палати Србија. Присутнима се обратио господин Зоран Ђорђевић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања. У програму је учествовала Катарина Ашић Лисић, млада особа која се актуелно налази на смештају у хранитељској породици.

 Међународни дан породице

Један број запослених из ЦПСУ Београд присуствовао је свечаном обележавању овог веома значајног дана, а награду за посебан допирнос у раду добила је Соња Роксандић из РЈ Шабац, дипломирани социјални радник, реализатор едукативних програма за стручне раднике ЦПСУ Београд.

 Међународни дан породице

 

19.03.2019.

ТРИБИНА “УЛОГА СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ”


Поводом обележавања Међународног дана социјалних радника, Асоцијација социјалних радника и Висока школа социјалног рада организовала је 19.03.2019. године трибину под називом “Улога социјалних радника у савременом друштву”. Центар за продични смештај и усвојење имао је шест представника. Др Јелена Танасијевић професор Факултета политичких наука и саветник ЦПСУ Београд изложила је рад на тему „Вишеструка професионална улога – добити и изазови“?

 

13.03, 14.03. и 15.03.2019.

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „БАЛКАНСКИ ФОРУМ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ – САРАДЊА ПРАВОСУДНОГ СИСТЕМА И СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У ОСТВАРИВАЊУ ОСНОВНИХ ПРАВА ГРАЂАНА“


У Крагујевцу, у Хотелу „Шумарице“ од 13. до 15. марта 2019. године, реализована је пета Међународна конференција „Балкански форум социјалне заштите – сарадња правосудног система и система социјалне заштите у остваривању основних права грађана“, у организацији Асоцијације социјалних радника, а уз подршку Републичког завода за социјалну заштиту, Коморе социјалне заштите и Балканског центра за унапређење социјалне заштите. Одличан избор тема, квалитетни предавачи из система социјалне затите и правосудног система, присуство великог броја стручних радника, закључци као резултат рада....само су део свеукупне организације. Скуп је пријављен Комори социјалне заштите, вредован је као међународни скуп и носио је 10 пасивних и 20 активних бодова. Центар за породични смештај и усвојење Београд имао је два представника на Конференцији.

 

11.03.2019.

Округли сто „Прикупљање и унос података у базу“


Округли сто „Прикупљање и унос података у базу ЦПСУ – безбедно коришћење апликације и њен значај за годишње извештавање“, одржан је у просторијама наше установе 11.03.2019. године. Водитељи су били Гордана Малетић, Јелена Васић и Снежана Ивановић.

Округли сто је био посвећен анализи прикупљања и чувања података као битног аспекта рада наше установе, са посебним фокусом на безбедносне ризике, пре свега у вези са коришћењем интернета, које треба превенирати.

Исход округлог стола су заједнички закључци о битним питањима у вези са прикупљањем и приказивањем података, који ће унапредити и уједначити ову област рада.

 

Фебруар 2019.

Обука 360 хранитеља о правима деце


У сарадњи са Фондацијом СОС Дечија села Србија, која је носилац пројекта „Алтернативна брига и права деце“, наша установа реализује програм обуке „Остваривање права деце“. Обука је намењена хранитељским породицама у Београду и Ваљеву. До сада су обучене 4 групе, а у плану је да у току 2019. године буде организован рад 18 група хранитеља по овом програму.

 Округли сто „Прикупљање и унос података у базу“

Ова обука нуди занимљив приступ, подстиче учеснике на размену, промишљање и планирање како да приступом заснованим на поштовању дечијих права, допринесу квалитету живота деце и њиховом успешном одрастању. Обуку реализују стручњаци ЦПСУ Београд који имају лиценце за обављање специјализованих послова.

 Обука 360 хранитеља о правима деце

 

ПОГЛЕДАЈТЕ АРХИВУ

 


 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Пријава злоупотребе деце
 Акредитовани програми
 Писмо детету на хранитељству
 Искуства хранитеља