Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Вести
Latinica     English  

ВЕСТИ

23.05. и 24.05.2019.

ИЗВЕШТАЈ О ЕДУКАЦИЈИ


У Београду, у просторијама ХОТЕЛА „ABBA“, одржана је едукација под називом „Protective behaviours“ (протективна понашања). Овој едукацији присуствовала је саветница, Душанка Станковић испред ЦПСУ Београд. Обука је била намењена учењу вештина и развијању стратегија за спречавање и смањивање насиља у заједницама. Едукацију је водила британски психолог Hilda O'Callaghan, која је кроз мноштво примера из праксе предочила своја искуства из праксе у раном откривању злостављања, као и о начинима како да децу научимо да буду безбедна и траже помоћ када се осећају угрожено.

 Извештај о едукацији

Пролазили смо кроз спознају себе кроз две теме:

1. Сви имамо право да се увек осећамо сигурно
2. Има неко са ким увек можемо да причамо о свему.

У Јужној Африци је проф. Hilda O'Callaghan један од тренера. Kроз радионице децу на раном узрасту, већ са 4. године, уче правима, степену одговорности, тајнама (добра и штетна тајна), прихватљиви и неприхватљиви додири, мреже подршке, истрајност у тражењу помоћи, јавно и приватно (доживљај телесне целовитости), лични простор, асертивност.

 Извештај о едукацији

На крају едукације, радом у мањим групама у оквиру радионица, предочили смо ране знаке за узбуну. Вођени својим искуством из праксе и рада са децом направили смо стрип причу и показали како се осећамо у датој ситуацији.

 

15.05.2019.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ


Међународни дан породице свечано је обележен у Палати Србија. Присутнима се обратио господин Зоран Ђорђевић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања. У програму је учествовала Катарина Ашић Лисић, млада особа која се актуелно налази на смештају у хранитељској породици.

 Међународни дан породице

Један број запослених из ЦПСУ Београд присуствовао је свечаном обележавању овог веома значајног дана, а награду за посебан допирнос у раду добила је Соња Роксандић из РЈ Шабац, дипломирани социјални радник, реализатор едукативних програма за стручне раднике ЦПСУ Београд.

 Међународни дан породице

 

19.03.2019.

ТРИБИНА “УЛОГА СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ”


Поводом обележавања Међународног дана социјалних радника, Асоцијација социјалних радника и Висока школа социјалног рада организовала је 19.03.2019. године трибину под називом “Улога социјалних радника у савременом друштву”. Центар за продични смештај и усвојење имао је шест представника. Др Јелена Танасијевић професор Факултета политичких наука и саветник ЦПСУ Београд изложила је рад на тему „Вишеструка професионална улога – добити и изазови“?

 

13.03, 14.03. и 15.03.2019.

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „БАЛКАНСКИ ФОРУМ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ – САРАДЊА ПРАВОСУДНОГ СИСТЕМА И СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У ОСТВАРИВАЊУ ОСНОВНИХ ПРАВА ГРАЂАНА“


У Крагујевцу, у Хотелу „Шумарице“ од 13. до 15. марта 2019. године, реализована је пета Међународна конференција „Балкански форум социјалне заштите – сарадња правосудног система и система социјалне заштите у остваривању основних права грађана“, у организацији Асоцијације социјалних радника, а уз подршку Републичког завода за социјалну заштиту, Коморе социјалне заштите и Балканског центра за унапређење социјалне заштите. Одличан избор тема, квалитетни предавачи из система социјалне затите и правосудног система, присуство великог броја стручних радника, закључци као резултат рада....само су део свеукупне организације. Скуп је пријављен Комори социјалне заштите, вредован је као међународни скуп и носио је 10 пасивних и 20 активних бодова. Центар за породични смештај и усвојење Београд имао је два представника на Конференцији.

 

11.03.2019.

Округли сто „Прикупљање и унос података у базу“


Округли сто „Прикупљање и унос података у базу ЦПСУ – безбедно коришћење апликације и њен значај за годишње извештавање“, одржан је у просторијама наше установе 11.03.2019. године. Водитељи су били Гордана Малетић, Јелена Васић и Снежана Ивановић.

Округли сто је био посвећен анализи прикупљања и чувања података као битног аспекта рада наше установе, са посебним фокусом на безбедносне ризике, пре свега у вези са коришћењем интернета, које треба превенирати.

Исход округлог стола су заједнички закључци о битним питањима у вези са прикупљањем и приказивањем података, који ће унапредити и уједначити ову област рада.

 

Фебруар 2019.

Обука 360 хранитеља о правима деце


У сарадњи са Фондацијом СОС Дечија села Србија, која је носилац пројекта „Алтернативна брига и права деце“, наша установа реализује програм обуке „Остваривање права деце“. Обука је намењена хранитељским породицама у Београду и Ваљеву. До сада су обучене 4 групе, а у плану је да у току 2019. године буде организован рад 18 група хранитеља по овом програму.

 Округли сто „Прикупљање и унос података у базу“

Ова обука нуди занимљив приступ, подстиче учеснике на размену, промишљање и планирање како да приступом заснованим на поштовању дечијих права, допринесу квалитету живота деце и њиховом успешном одрастању. Обуку реализују стручњаци ЦПСУ Београд који имају лиценце за обављање специјализованих послова.

 Обука 360 хранитеља о правима деце

 

ПОГЛЕДАЈТЕ АРХИВУ

 


 Кампања за квалитетно хранитељство
 Повремено хранитељство
 Зборник радова
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Пријава злоупотребе деце
 Акредитовани програми
 Писмо детету на хранитељству
 Искуства хранитеља