Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Архива > Архива вести 2017. година
Latinica     English  

АРХИВА ВЕСТИ

2017. година

27.12.2017.

ПРЕДСТАВА И ПОДЕЛА ПАКЕТИЋА ЗА ДЕЦУ НА СМЕШТАЈУ У ХРАНИТЕЉСКИМ ПОРОДИЦАМА


Дана 16.12.2017. године одиграна је представа Успавана лепотица, у изведби позоришне екипе позоришта Бошко Буха, а у просторијама Установе културе „Вук Стефановић Караџић“. Представу нам је донирао ,,Златиборац“, који је и након представе обезбедио деци укусне сендвиче које су у сласт појели. Пакетиће за децу узраста од 3 до 10 година је обезбедила фирма JOB, SOLFINS I METHODES, који су удруженим снагама обезбедили пакетиће за децу поменутог узраста у којима су се налазили слаткиши, лопта и фломастери за дечаке, а пластелин, воштане бојице и свеска за девојчице. Неке од пакетића је донирала и фирма NIELSEN.

 Представа и подела пакетића за децу на смештају у хранитељским породицама  Представа и подела пакетића за децу на смештају у хранитељским породицама

Након представе су се деца сликала са Деда Мразом који им је уручивао пакетиће, а они су били видно срећни и задовољни. Целокупну манифестацију је испратио и фотограф, тако да ће деца добити своје фотографије са Деда Мразом, што је искуство показало као нарочито важно за децу, за њихове успомене када одрасту.

04.12.2017.

РЕАЛИЗОВАН ПРОГРАМ ТРЕНИНГА „ДЕЦА НА МИГРАНТСКОЈ РУТИ – ОСНАЖИВАЊЕ ХРАНИТЕЉА ЗА БРИГУ О ДЕЦИ У СИТУАЦИЈИ МИГРАЦИЈЕ


Велики број избеглица се задржава, из разних разлога, на територији Србије. Деца се често затичу без пратње својих родитеља или сродника. Систем хранитељства у Србији прилагођава се потребама и ове деце, које препознајемо као посебну групу, јер је рад са овом децом културолошки осетљив и захтева посебну припрему и додатна знања хранитеља.

РЕАЛИЗОВАН ПРОГРАМ ТРЕНИНГА

Садржаји програма су усмерени на обезбеђивање квалитетног породичног смештаја за бригу о овој деци, изграђивањем знања и вештина хранитеља и професионалаца како да одговоре на потребе деце, да разумеју њихова тешка искуства и последице које могу настати, али да се фокусирају на резилијенце и снаге, премошћавајући баријере културних разлика и сопствених предрасуда.

У организацији Фондације СОС Дечије село реализована је обука у Нишу, дана 23. и 24. новембра 2017. године. Реализатори ове обуке су: Тамара Борисављевић, Јелена Танасијевић, Весна Аргакијев, увод- Мирјана Новаков.

 

22.11.2017.

УЧЕШЋЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „ПОДРШКА ДЕЦИ И ПОРОДИЦАМА У ИЗБЕГЛИЧКОЈ КРИЗИ“


Конференција „Подршка деци и породицама у избегличкој кризи“ је одржана је 22.11.2017. у Београду у организацији СОС Дечија села Србија и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије. Конференцију је отворио Зоран Ђорђевић, министар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 УЧЕШЋЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „ПОДРШКА ДЕЦИ И ПОРОДИЦАМА У ИЗБЕГЛИЧКОЈ КРИЗИ“

Представник ЦПСУ Београд, Светлана Миленковић, је поделила наша искуства везана за оснаживање и мотивисање хранитељских породица за бригу о деци без родитељске пратње у ситуацији миграције; смештај и пружање подршке деци и хранитељским породицама; сарадњу са институцијама система и организацијама цивилног друштва и дала препоруке за унапређење будућег рада у заштити деце из ове посебно осетљиве групе.

 УЧЕШЋЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „ПОДРШКА ДЕЦИ И ПОРОДИЦАМА У ИЗБЕГЛИЧКОЈ КРИЗИ“

 

15.11.2017.

НИШ - СТРУЧНИ СКУП СУПЕРВИЗОРА


У Центру за породични смештај и усвојење Ниш, 15.новембра 2017. одржан је стручни скуп супервизора свих центара за породични смештај и усвојење. Иницијатива је потекла из заједничке потребе за разменом искуства, сада већ, вишегодишњег. Размена је потврдила да је пракса различита, ресурси ограничени, а теме на којима треба радити разноврсне. На скупу су дефинисане потребе, динамика и модел будућег заједничког рада. Наредни скуп одржаће се у ЦПСУ Ћуприја 21.2.2018. године

 

26.10.2017.

КОНФЕРЕНЦИЈА „УНАПРЕЂЕЊЕ ПРАВА ДЕТЕТА КРОЗ ЈАЧАЊЕ СИСТЕМА ПРАВОСУЂА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ“


Конференција је одржана 25.10. и 26.10.2017. године у хотелу Метропол и представља део пројекта „Јачање система правосуђа и социјалне заштите како би се унапредила дечија заштита у Србији“, а коју спроводи УНИЦЕФ у партнерству са Министарством правде и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Конференцији је присуствовала в.д. директора Мирјана Новаков и стручнуи радник, психолог, Светлана Миленковић.

 

25.10.2017.

ФЕСТИВАЛ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ БЕОГРАДА


 Фестивал социјалне заштите Београда  Фестивал социјалне заштите Београда

Центар за породични смештај и усвојење Београд је учествовао дана 24.10.2017. у раду Фестивала социјалне заштите Београда и тим поводом изложио је на свом штанду штампани материјал, а психолог Центра Светлана Миленковић изложила је рад на тему „Хранитељство за децу без родитељске пратње у ситуацији миграције“. Фестивалу је присуствовала в.д. директора Мирјана Новаков и седам стручних радника Центра за породични смештај и усвојење Београд.

 Учешће на 22. Октобарским сусретима у Нишу

 

21.10.2017.

УЧЕШЋЕ НА 22. ОКТОБАРСКИМ СУСРЕТИМА У НИШУ


 Учешће на 22. Октобарским сусретима у Нишу

Од 20.10.-21.10.2017. године одржани су 22. Октобарски сусрету у социјалној заштити у организацији Центра за социјални рад Ниш. Стручни радници Центра за породични смештај и усвојење Београд учествовали су у раду са темом „Хранитељство за децу без родитељске пратње у ситуацији миграције“.

 

01.10.2017.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ „ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ“


 Обележавање „Дечије недеље“  Обележавање „Дечије недеље“

Чланови Удружења хранитеља Шабац су дана 01.10.2017. године обележили почетак ,,Дечије недеље“ организованим дружењем деце и хранитеља из Шапца, Лознице, Ваљева, Београда и Сремске Митровице, у Шапцу испред Храма Св. Тројице, на Летњиковцу. У организацији Центра за породични смештај и усвојење Београд, обезбеђен је аутобус за хранитеље и децу са подручја Обреновца, Чукарице, Сурчина и других делова Београда. Дружењу је присуствовала в.д.  директора Мирјана Новаков.

 

15.08.2017.

ПРВИ ХУМАНИТАРНО ЗАБАВНО РЕКРЕАТИВНИ ТЕНИСКИ ТУРНИР У ОРГАНИЗАЦИЈИ РОТАРИ КЛУБА


 Први хуманитарно забавно рекреативни тениски турнир у организацији Ротари клуба

Дана 12.08.2017. године, одржан је први хуманитарно-забавни-рекреативни тениски турнир у организацији Ротари клуба из Београда, а са циљем да се прикупе одређена средства која ће бити донирана Центру за породични смештај и усвојење Београд.

 Први хуманитарно забавно рекреативни тениски турнир у организацији Ротари клуба

Иницијативу је дао сам Ротари клуб, а ми смо се радо одазвали позиву. На тениским теренима ТК,,Бања“, провели смо дивно послеподне и још једном потврдили добру сарадњу са Ротари клубом, који је и ранијих година показао великодушност према деци на смештају у хранитељским породицама.

 Први хуманитарно забавно рекреативни тениски турнир у организацији Ротари клуба

 

19.06.2017.

УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ ЦЕНТРУ И ДИРЕКТОРКИ ЦЕНТРА ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ


На Конкурсу за доделу Републичких награда за 2015. годину, прву Републичку награду Повељу је однела директорка Центра за породични смештај и усвојење Београд у категорији појединаца, док је Центар однео Републичку награду Повељу у категорији установа. Награде су уручене 31.05.2017. године, на Дивчибарама, када је реализован и стручни скуп са темом ,,Даљи правци развоја система социјалне заштите-положај ЦСР у судским поступцима“. Скуп је организовало Удружење стручних радника социјалне заштите Србије и Асоцијација центара за социјални рад Србије у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Тада се директорка Центра обратила присутнима, уз захвалност исказујући своје уверење да су сви заједно у овом систему допринели томе да Центар однесе награду и да ће и у будућности сарађивати сви актери у социјалној заштити, а нарочито центри за социјални рад и Центар за породични смештај и усвојење. Поред поменутих, скупу су присуствовали и уручене су награде и осталим добитницима награда.

 Добитници Републичке награде Повеље на додели награда 31.05.2017. године

Добитници Републичке награде Повеље на додели награда 31.05.2017. године

 Директорка Центра и запослени у Центру на додели награде

Директорка Центра и запослени у Центру на додели награде

 

24.05.2017.

УЧЕШЋЕ НА СТРУЧНОМ СКУПУ „ВРТИЋ КАО СИГУРНА БАЗА: УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ВРТИЋА И УСТАНОВА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У ОБЛАСТИ ХРАНИТЕЉСТВА“


Скуп је реализован 13. маја 2017. године у Новом Саду, у организацији ЦПСУ Нови Сад, Филозофског факултета у Новом Саду, Центра за подршку раном развоју и породичним односима „Хармонија“ (Нови Сад) и Немачке развојне сарадње коју имплементира GIZ.

 Учешће на стручном скупу „Вртић као сигурна база: унапређење сарадње вртића и установа социјалне заштите у области хранитељства“

Представник ЦПСУ Београд је била Весна Аргакијев, дипл.педагог, реализатор едукативних програма и супервизор, која је излагала рад: „Изградимо мостове – сарадничка брига о деци“.

 

04.05.2017.

ЧЕТВРТИ КАМП ЗА БРАЋУ И СЕСТРЕ


И ове године Центар за породични смештај и усвојење Београд наставио је реализовање активности за браћу и сестре који одрастају у различитим хранитељским породицама. У периоду од  25.04.-01.05.2017. године у Рожанству  је одржан четврти камп за браћу и сестре на ком је учествовало 20 деце. Реализатори кампа биле су саветнице  ЦПСУ Београд Неда Марић, Бојана Пуцаревић и Љиљана Скробић.

 Четврти Камп за браћу и сестреа  Четврти Камп за браћу и сестре

Током седам дана реализоване су две групе активности - активности усмерене на рад на животној причи деце и спортско- рекреативни и забавни садржаји. Организовани су одлазак на базен, шетње, подизање шатора и оријентиринг, као и активности попут bubble фудбала, zip line, зорбинга на трави, пењања на вештачку стену. Деца су посетила Стопића пећину, музеј на отвореном Сирогојно, центар Златибора.

 Четврти Камп за браћу и сестре

Браћа и сестре су и овај пут имали прилику да кроз забавне активности створе заједничка искуства и успомене, док је рад на животној причи допринео интеграцији појединачних искустава сиблинга и изградњи кохерентне животне приче. За неку од деце ово је био први пут да учествују у овој активности Центра за породични смештај и усвојење Београд.

 Четврти Камп за браћу и сестре  Четврти Камп за браћу и сестре

 

04.05.2017.

ДАН БРАЋЕ И СЕСТАРА


Поводом Дана браће и сестара, 10.04.2017. године Центар за породични смештај и усвојење Београд по други пут је организовао манифестацију посвећену браћи и сестрама који одрастају у различитим хранитељским породицама.

 Дан браће и сестара  Дан браће и сестара

Манифестација је одржана на броду Јахтинг клуба Кеј. На крстарењу Дунавом и Савом уживало је 120 учесника. У име Центра за породични смештај и усвојење Београд гостима се обратила директорка Добрила Грујић. Учеснике је поздравио и Владимир Илић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Гости на манифестацији били су и представници Градског центра за социјални рад у Београду.

 Дан браће и сестара

Песник Љубивоје Ршумовић је са децом поделио своје форе и фазоне и децу која су дала најдомишљатије одговоре наградио је својим књигама. Током манифестације, децу су забаваљали и аниматори организујући рализличите игра и цртајући маске на лицима деце, чему су се деца посебно обрадовала.

 Дан браће и сестара  Дан браће и сестара

Охрабрени тиме што смо другу годину за редом обележили овај значајан дан препознајемо да смо на добром путу да успоставимо традицију да један дан у години буде посвећен обележавању важности односа између браће и сестара, као најтрајнијих и најважнијих односа у животу сваке особе.

 

03.05.2017.

Дневни лист Политика; Прича о Љубини и породици која јој помаже

Дневни лист Политика; Тема: Хранитељство и најава нових облика смештаја

 

06.04.2017.

КАМПАЊА У ЛОЗНИЦИ


Дана 03.04.2017. године је одржана промоција хранитељства у Дому културе ,,Вук Караџић“ у Лозници. Промоцији је присуствовало око 30 хранитеља. У истом дану је хранитељица Соња Јелић одржала промоцију своје књиге, која је направила увод за представљање кампање за промоцију хранитељства, која траје већ два месеца. У ту сврху је емитован Филм о хранитељству, који је режирао Марко Николић, а у коме глуме успешни хранитељи из Београда, као и хранитељи деце миграната из Шида и Ердевика. Такође, у филму су учествовали и свој допринос дали и наши познати глумци и писци, као што су Љубивоје Ршумовић, Иван Босиљчић, Тијана Чуровић и Феђа Стојановић.

 Представници Тима у Лозници

Представници Тима у Лозници

Дискутовало се о филму, о спорним стварима код смештаја миграната у хранитељске породице и највише недоумица заправо има око споразумевања са децом из угрожених земаља као што су Сирија, Пакистан, Авганистан, Ирак итд. Филм је мало помогао хранитељима у разјашњењу њихових недоумица али је то нарочито учинио пројектни тим Светлана Миленковић и Радмила Зорановић које су радо одговарале на питања хранитеља и по завршетку скупа, у нефорамалном разговору.

 Представници ЦПСУ Београд и   ЦПСУ Београд-РЈ Лозница

Представници ЦПСУ Београд и ЦПСУ Београд-РЈ Лозница

 

06.04.2017.

КАМПАЊА ЗА ХРАНИТЕЉСТВО У ВАЉЕВУ


Кампања коју спроводи Центар за породични смештај и усвојење Београд уз подршку Међународног комитета спаса је поред хранитеља на територији општине Раковица, Чукарица, Обреновац, представљена и хранитељима у Ваљеву.

 Мр Добрила Грујић, Катарина Кевић и Радмила Зорановић у општини Ваљево

Мр Добрила Грујић, Катарина Кевић и Радмила Зорановић у општини Ваљево

Дана 30.03.2017. године, у оппштини Ваљево је одржана фокус група са хранитељима, када им се обратила директорка Центра мр Добрила Грујић. Хранитељи су имали разна питања у вези хранитељства, као и смештаја деце миграната без пратње одраслих. Директорка је радо одговарала на сва питања хранитеља, а емитован је и филм о хранитељству, који је допринео бољем разумевању хранитељства уопште али нарочито хранитељства за малолетну децу у ситуацији миграције,а која су се без пратње одрасле особе нашла у нашој земљи.

 Хранитељи на скупу у општини Ваљево

Хранитељи на скупу у општини Ваљево

Супервизор Центра-РЈ Ваљево Катарина Кевић је организовала са својим колегама у РЈ Ваљево позивање хранитеља са територије општине Ваљево да присуствују овој промоцији кампање и одазвало се око 50 хранитеља.

 

06.04.2017.

КАМПАЊА ЧУКАРИЦА И РАКОВИЦА


 Представници ЦПСУ Београд

Представници ЦПСУ Београд

У месној заједници Михајловац, 25.03.2017. године је одржан скуп на коме је представљена кампања коју спроводи Центар за породични смештај и усвојење Београд. Хранитељи су се већ тог дана организовали поводом прославе годишњице Клуба хранитеља са општина Раковица и Чукарица, тако да су тада и представници Центра Светлана Миленковић и Радмила Зорановић упутиле присутне хранитеље са тих општина али и госте из других општина у програм кампање, остварене досадашње резултате, као и наредне кораке. Емитован им је и Филм о хранитељству, након кога смо сви заједно разменили утиске. Хранитељи су постављали питања у вези смештаја деце миграната, на која су добили задовољавајуће одговоре. У том тренутку, чинило се да су хранитељи заинтересовани за смештај малолетне деце у ситуацији миграције, показујућу толерантност према различитостима.

 Хранитељи на скупу у МЗ Михајловац

Хранитељи на скупу у МЗ Михајловац

 

06.04.2017.

КАМПАЊА ОБРЕНОВАЦ


Дана 17.03.2017. године у Спортско културном центру у Обреновцу, одржан је састанак са хранитељима поводом промоције кампање за хранитељство, која је у току.  На састанку су хранитељи добили одговоре на бројна питања и разумели потребе деце без родитељског старања. У фокус су стављене потребе деце која су поред одвојености од родитеља изложена изазовима везаним за миграције, као и потреба да деца одрастају у породичном окружењу хранитеља док се на други начин не обезбеди сталност у њиховом животу.

 Чланови Тима у СКЦ Обреновац

Чланови Тима у СКЦ Обреновац

На скупу је емитован и Филм о хранитељству на који су сви присутни јако позитивно и емотивно одреаговали. Такође, промотивни материјал који је штампан за потребе кампање изложен је на неколико видних места у  Обреновцу, где су грађани лако могли да добију базичне информације о хранитељству.

По завршетку предвиђених активности, чланови тима Центра су у неформалном разговору са хранитељима сазнали да је пар породица заинтересовано за смештај деце миграната у њихове породице.

 Хранитељи на скупу у СКЦ Обреновац

Хранитељи на скупу у СКЦ Обреновац

Хранитељи су тог дана добили информацију и о обуци која се планира за мај 2017. године, у Београду, Нишу и Новом Саду, а коју спроводи стручни тим Центра за породични смештај и усвојење Београд за хранитеље који већ имају лиценцу и који желе да приме на смештај дете које се нашло у ситуацији миграције. 

 

20.02.2017.

Састанак са амбасадором Ирака


У амбасади Ирака, 2.02.2017. године, на иницијативу Центра, одржан је састанак са представницима ове амбасаде, односно амбасадором др Kasim Asker Hasanom и шефом Одељења за протоколе Gualan Јameel Al-Ogaidu. Представници Центра на састанку биле су Светлана Миленковић и Радмила Зорановић. 

 Састанак са амбасадором  Ирака

Светлана Миленковић, dr Kasim Asker, Радмила Зорановић и Gualan Jameel

Циљ састанка је обезбеђивање подршке ове, и других амбасада земаља из којих има највише избеглица, који пролазе кроз нашу земљу, односно добијање подршке за обезбеђивање хранитељских породица за децу до спајања са биолошком породицом, а која остају без пратње и затекну се у нашој земљи.  

Амбасадор и његов сарадник били су добри домаћини и показали су отвореност за подршку Центру и даљу сарадњу. Добијене су корисне информације о културним и другим карактеристикама породица и деце што ће помоћи у припреми хранитеља за евентуалну бригу о деци из ове земље.  

 

18.01.2017.

Награда нашем Центру - за допринос развоју социјалне заштите у Србији


Центар за породични смештај и усвојење Београд је, у категорији установа социјалне заштите, добио, крајем прошле године, републичку награду за допринос развоју социјалне заштите, а директорка овог центра мр Добрила Грујић, прву награду као појединац чији рад је препознат као значајан за развој ове области. Поносни смо због тога, као и на подршку колега поводом вести о овим наградама. Преносимо једну од честитки:

Поштовани,

Срдачно вам честитам на добијеној „Повељи“ за 2015. годину, знајући из наше досадашње сарадње да је награда отишла у праве руке! Ово је само још једна потврда да упркос свим тешкоћама са којим се данас суочава систем социјалне заштите у Србији, наше друштво уме да препозна професионални рад, ентузијазам и племенитост коју несебично делите са другима, на задовољство свих нас, а посебно деце и младих који користе ваше услуге. Желим вам пуно успеха у даљем раду!

Б. Димитријевић

 

 

ПОГЛЕДАЈТЕ АРХИВУ

 


 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Пријава злоупотребе деце
 Акредитовани програми
 Писмо детету на хранитељству
 Искуства хранитеља