Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Архива > Архива вести 2018. година
Latinica     English  

АРХИВА ВЕСТИ

2018. година

29.12.2018.

ПРЕДСТАВА И ПОДЕЛА ПАКЕТИЋА ЗА ДЕЦУ НА СМЕШТАЈУ У ХРАНИТЕЉСКИМ ПОРОДИЦАМА


У Малом позоришту Душко Радовић одржана је прослава Нове године за децу на хранитељству узраста од 3 до 7 година. Деца су уживала у представи „Новогодишња књига о џунгли“, а након представе уследило је сликање са Деда Мразом и подела пакетића.

 ПРЕДСТАВА И ПОДЕЛА ПАКЕТИЋА ЗА ДЕЦУ НА СМЕШТАЈУ У ХРАНИТЕЉСКИМ ПОРОДИЦАМА

 

25.12.2018.

ИЗЛОЖБА РАДОВА ДЕЦЕ НА ХРАНИТЕЉСТВУ


Дана 25.12.2018. године, у сали Спортског центра Обреновац, чланови Удружења хранитеља Београд – Клуб Обреновац, организовали су и ове године изложбу радова деце која се налазе на смештају у хранитељским породицама у Обреновцу.

 ИЗЛОЖБА РАДОВА ДЕЦЕ НА ХРАНИТЕЉСТВУ  ИЗЛОЖБА РАДОВА ДЕЦЕ НА ХРАНИТЕЉСТВУ

Присутне је поздравила в.д. директора Мирјана Новаков. Посетиоци изложбе су могли да уживају у великом броју предивних дечијих радова.

 

24.12.2018.

ПОКЛОН ВАУЧЕРИ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ НА ХРАНИТЕЉСВУ


У организацији ГО Чукарица организована је подела поклон ваучера у износу од 10.000,00 динара, деци и младима који живе и одрастају у хранитељским породицама на Општини Чукарица. Присутне хранитеље и децу поздравио је председник Градске општине Чукарица, господин Срђан Коларић и чланица Општинског већа Стана Лукић.

 

12.12.2018.

ДЕСЕТ ГОДИНА РАДА ЦЕНТРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ БЕОГРАД


У просторијама Клуба посланика у Београду, дана 12.12.2018. године, свечано је обележен десетогодишњи јубилеј Центра за породични смештај и усвојење Београд. ЦПСУ Београд је почео са радом 01.12.2008. године и ово је била прилика да окупимо и захвалимо се бројним колегама, сарадницима, организацијама, хранитељима и донаторима на сарадњи и подршци коју су нам пружали од оснивања, до данас.

 ДЕСЕТ ГОДИНА РАДА ЦЕНТРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ БЕОГРАД

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Ненад Нерић, доделио је деци и младима заслужним за рад на себи, упорност и истрајност, ваучере у износу од 10.000,00 динара. Додељена је јубиларна награда суперизору Светлани Миленковић за 30 година рада у социјалној заштити, као и захвалнице награђеним хранитељима за несебичност, истрајност и посвећеност у одгајању деце.

 ДЕСЕТ ГОДИНА РАДА ЦЕНТРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ БЕОГРАД

У програму су учествовала деца и млади који живе у хранитељским породицама. Изложбу фотографија припремила је Сандра Томић, девојка из Ваљева на смештају у хранитељској породици, пасионирани фотограф, талентована и вредна. Свој таленат Сандра је потврдила на многорбројним изложбама. Катарина Ашић Лисић, млада особа, студент четврте године Музичке академије у Београду, активно пева у Академском хору Колегијум музикум.

 ДЕСЕТ ГОДИНА РАДА ЦЕНТРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ БЕОГРАД

Милош Стојадиновић рецитује песме своје хранитељице Зорице. Милош зна много песама које је написала Зорица, а једна од њих је и песма „Срећна породица“ коју је Миош изрецитовао гостима. Јована Мирчетовић одсвирала је две нумере на виолини, а своје, сада већ, професионалне мале балетске кораке представила публици и показала колико је талентована. Песму „Хранитељица“ прочитала је млада особа која живи у сродничкој хранитељској породици, Вања Милић.

 ДЕСЕТ ГОДИНА РАДА ЦЕНТРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ БЕОГРАД

 

22.11. и 23.11. 2018.

МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП „СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА У СРБИЈИ НА РАСКРШЋУ ВЕКОВА“

У организацији Високе школе социјалног рада и Коморе социјалне заштите, под покровитељством Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања реализован је Међународни научни скуп под називом „Социјална политика у Србији на раскршћу векова“. Скупу је присуствовала в.д. директора Мирјана Новаков.

 

20.11.2018.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА

Поводом Међународног дана детета, уз подршку Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, за децу која се налазе на смештају у Центру за заштиту одојчади и деце, као и за децу која живе у хранитељским породицама, организована је представа „И деца су грађани света“. Великом броју присутне деце, обратио се министар, господин Зоран Ђорђевић, а након представе деци су подељене свеске и чоколаде.

 

16.11.2018.

ОКРУГЛИ СТО „ОДРЖАВАЊЕ ЛИЧНИХ ОДНОСА ДЕЦЕ НА ХРАНИТЕЉСТВУ СА СРОДНИЦИМА“

У склопу обележавања Светског дана права детета, са циљем унапређења права деце из области хранитељства, у петак, 16.11.2018.г. одржан је у Шапцу oкругли сто на тему Одржавање личних односа деце на хранитељству са сродницима. Скуп је одобрен од стране Коморе социјалне заштите. Организатори и водитељи округлог стола били су стручни радници ЦПСУ Београд: Зорица Богићевић, Соња Роксандић, Снежана Ивановић и Јелена Васић. Скуп је био намењен стручним радницима из радних јединица ЦПСУ Београд.

 ОКРУГЛИ СТО „ОДРЖАВАЊЕ ЛИЧНИХ ОДНОСА ДЕЦЕ НА ХРАНИТЕЉСТВУ СА СРОДНИЦИМА“

На округлом столу су дефинисани контакти деце са родитељима, сродницима и њима блиским особама, директни или индиректни, као лични односи деце који су њихово право и потреба. Говорило се о важности теме из перспективе детета, родитеља и сродника, из перспективе хранитеља. Презентовани су добри примери из праксе, као и примери који указују на изазове или недостатке – лоша пракса. Размењивала су се искуства са групом. Дискутовало се о усклађености са правном регулативом у овој области и начинима превазилажења изазова. Посебно се дискутовало о улози саветника за хранитељство у пружању подршке деци и хранитељима у припреми и реализацији одржавања личних односа са родитељима, сродницима и другим блиским особама и о разликама у односу на улогу водитеља случаја у Центрима за социјални рад.

 ОКРУГЛИ СТО „ОДРЖАВАЊЕ ЛИЧНИХ ОДНОСА ДЕЦЕ НА ХРАНИТЕЉСТВУ СА СРОДНИЦИМА“

 

15.11.2018.

ОКРУГЛИ СТО „МОЖЕ И ДРУГАЧИЈЕ“

У организацији Центра за заштиту одојчади, деце и омладине, организован је Округли сто под називом „Може и другачије“. Саветник ЦПСУ Београд, др Јелена Танасијевић и реализатор едукативних програма за стручне раднике, Тамара Борисављевић, изложиле су заједнички рад на тему „Како се хранитељска породица носи са изазовима родитељства данас“.

 

13.11.2018.

ТРИБИНА "ПОДРШКА МЛАДИМА У ТОКУ И НАКОН ИЗЛАСКА ИЗ СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ"

Дана 13.11.2018. године одржана је трибина "Подршка младима у току и након изласка из система социјалне заштите" у организацији Центра за социјалну интеграцију младих "Звезда".

У име ЦПСУ Београд, Гордана Малетић, реализатор едукативних програма за хранитеље говорила је о подршци у осамостаљивању младима у току хранитељског смештаја.

Саветник за хранитељство ЦПСУ Београд, Душанка Станковић говорила је о примерима добре праксе у пружању подршке младима у процесу осамостаљивања - о младој особи која је корисник "Куће могућности", Центра "Звезда" и младој особи која је одрастала у сродничкој хранитељској породици.

Све теме су биле праћене активном дискусијом учесника трибине - представници центара за социјални рад, ЦПСУ Београд, хранитељи, професионалци из "Куће могућности" и младе особе корисници услуга Центра „Звезда".

Трибина је омогућила размену знања и идеја, те указала на примере добре праксе, али и на на изазове са којима се запослени у социјалној заштити сусрећу.

 

02.11.2018.

ОКРУГЛИ СТО „ПРИПРЕМА ЗА УСВОЈЕЊЕ“

У организацији стручних радника ЦПСУ Београд, организован је Округли сто на тему „Припрема за усвојење“. Стручни радници Гордана Малетић, Светлана Максимовић и Тијана Јауковић изложиле су презентације и пример из праксе.

 ОКРУГЛИ СТО „ПРИПРЕМА ЗА УСВОЈЕЊЕ“

Тема је била врло изазовна и отворила је многобројне дилеме и питања. Округлом столу су присуствовали супервизори, саветници и едукатори ЦПСУ Београд.

 ОКРУГЛИ СТО „ПРИПРЕМА ЗА УСВОЈЕЊЕ“

 

25.10.2018.

ТРИБИНА „ИЗГРАДИМО МОСТОВЕ – САРАДНИЧКА БРИГА О ДЕЦИ НА ХРАНИТЕЉСКОМ СМЕШТАЈУ“


Центар за породични смештај и усвојење Београд је 25.10.2018. у простору Канцеларије за младе општине Обреновац одржао трибину под називом „Изградимо мостове – сарадничка брига о деци на хранитељском смештају“. Трибина је одржана на иницијативу Удружења хранитеља Београд уз подршку локалне самоуправе (ГО Обреновац).

 ЛЕТЊИ ОМЛАДИНСКИ КАМП “МОЈЕ СУТРА“

Трибина је окупила представнике школа, вртића, хранитеља и саветника за хранитељство који чине круг свакодневне (друштвене) бриге у чијем је центру дете на хранитељском смештају. Закључак учесника трибине би био да је важно да сви из „дететовог круга“ на исти начин разумеју позицију детета које не живи у биолошкој породици, да свако из свог домена може да допринесе решавању проблема на које дете наилази и у томе се ослања на све друге сараднике.

 ЛЕТЊИ ОМЛАДИНСКИ КАМП “МОЈЕ СУТРА“

 

22.10.2018.

ОКРУГЛИ СТО „УЛОГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ“


У оквиру Београдског сајма књига, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, организован је округли сто на тему „Улога социјалне заштите у савременом друштву у Републици Србији“. Рад на тему „Десет година Центра за породични смештај и усвојењеБеоград -десет година подршке систему социјалне реформе“ изложила је в. д. директор Мирјана Новаков.

 

18.10. и 19.10. 2018.

24. OКТOБAРСКИ СУСРEТИ У СOЦИJAЛНOJ ЗAШТИТИ


У организацији Цeнтра зa сoциjaлни рaд Ниш, Саветовалишта за породицу и Коморе социјалне заштите, организовани су 24.Oктoбaрски сусрeти у сoциjaлнoj зaштити. Рад на тему „Савремено хранитељство и трансформација родитељског модела у Србији“ изложиле су рализатор едукативних програма за стручне раднике, Тамара Борисављевић и саветник, др Јелена Танасијевић. Великом броју пристуних обратила се и в.д. директора, најавом десетогодишњег јубилеја ЦПСУ Београд.

 

10.10, 11.10. и 12.10.2018.

ОБУКА „МЕТОДОЛОГИЈА ИЗВОЂЕЊА ОБУКЕ“


У просторијама ЦПСУ Београд је организована обука „Методологија извођења обуке“ за тринаест стручних радника. Обука има за циљ да оспособи стручне раднике у области социјалне заштите за самостално извођење обуке, усвајањем специфичних знања везаних за методологију извођења обуке и развој тренерских вештина. Обука је акредитована код Републичког завода за социјалну заштиту.

 

03.10.2018.

КОНФЕРЕНЦИЈА О ПРОГРАМУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ „ПРАВА, ЈЕДНАКОСТ И ДРЖАВЉАНСТВО“


У организацији Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања одржана је Конференција под називом „Права, једнакост и држављанство“. Циљ конференције је представљање програма који пружа могућности за унапређење и заштитиу људских права у Републици Србији, кроз пројекте који су актерима из Србије отворени током процеса приступања Европској унији, а који се односе на искорењивање дискриминације, заштиту деце, родну равноправност, односно заштиту основних социјалних права. Мирјана Новаков, в.д. директор је присуствовала Конференцији.

 

27.09. и 28.09.2018.

ОБУКА „ДЕТЕ СА ТРАУМОМ: ОД ПРЕПОЗНАВАЊА ДО ПОМОЋИ“


Девет стручних радника Центра за породични смештај и усвојење Београд присуствовало је обуци на тему „ Дете са траумом:од препознавања до помоћи“, у организацији Фондације СОС Дечија села Србија. Обука је намењена стручним радницима центара за социјални рад, центара за породични смештај и усвојење, као и запосленима СОС Дечија села Србија. Обука је акредитована код Републичког завода за социјалну заштиту.

 

26.09.2018.

САСТАНАК СА СТАРАТЕЉИМА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ИДЕАС


У организацији ЦПСУ Београд и Центра за истраживање и развој друштва ИДЕАС, организоаван је састанак са циљем унапређења сарадње и стварања што бољих услова за збрињавање малолетне деце без пратње у ситуацији миграције, а која су под старатељском заштитом стручних радника организације ИДЕАС. Имајући у виду да је у претходном периоду ЦПСУ Београд реализовао обуку за хранитеље, као и за друге учеснике у организовању заштите деце миграната, договорено је да се део младих и деце која се налазе под стратељством стручних радника ИДЕАС упозна са могућностима која им пружа смештај у хранитељске породице и улогом хранитеља у организовању услуге смештаја.

 

25.09.2018.

КОНФЕРЕНЦИЈA ПОД НАЗИВОМ „ЈАЧАЊЕ ПОРОДИЦЕ – ПОГЛЕД НА МОГУЋНОСТИ“


Мрежа организација за децу Србије – МОДС у сарадњи са Заводом за социјалну заштиту уз подршку УНИЦЕФ – а и под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, организовала је конференцију под називом „Јачање породице – поглед на могућности“. Тамара Борисављевић, реализатор едукативних активности за стручне раднике ЦПСУ Београд, одржала је презентацију под називом „ОДРЖАВАЊЕ КОНТАКАТА ИЗМЕЂУ БИОЛОШКЕ ПОРОДИЦЕ И ДЕЦЕ У ХРАНИТЕЉСКОМ СМЕШТАЈУ “. Конференцији су присуствовали в.д. директора и три стручна радника.

 

21.09.2018.

ТРИБИНА „ПРОЦЕС ОСАМОСТАЉИВАЊА МЛАДИХ У ХРАНИТЕЉСКИМ ПОРОДИЦАМА, ИЗАЗОВИ И МОГУЋИ ПРАВЦИ ПОДРШКЕ“


У Центру за породични смештај и усвојење Крагујевац, поводом седам година рада Центра одржана је трибина под називом „Процес осамостаљивања младих у хранитељским породицама, изазови и могући правци подршке“. Трибини су присуствовали в.д. директора ЦПСУ Београд и четири стручна радника.

 

20.09.2018.

ЕДУКАЦИЈA „КАКО ИЗВРШИТИ САМОПРОЦЕНУ ПО КОНТРОЛНИМ ЛИСТАМА И ДОСТАВИТИ ИЗАВЕШТАЈ“


Центар за породични смештај и усвојење Београд имао је представника на едукацији „КАКО ИЗВРШИТИ САМОПРОЦЕНУ ПО КОНТРОЛНИМ ЛИСТАМА И ДОСТАВИТИ ИЗВЕШТАЈ“.

 

19.09.2018.

САСТАНАК СВИХ ЗАПОСЛЕНИХ У СЕДИШТУ ЦПСУ БЕОГРАД


Поред актуелних тема запосленима је путем презентације представљен органограм радних места, што се показало потребним и корисним, након доношења новог Правилника о организацији и систематизацији послова, а у складу са Каталогом радних места.

 

06.09. и 13.09.2018.

СЕПТЕМБАР МЕСЕЦ – РЕДОВНА ОБУКА ХРАНИТЕЉА


У септембру, тачније, 06.09. и 13.09. завршена је редовна обука за хранитеље под називом „Разумевање трауме – базична знања, ниво 2“. Обуку је прошло тринаест хранитеља.

 

23.08. – 26.08.2018.

ЛЕТЊИ ОМЛАДИНСКИ КАМП “МОЈЕ СУТРА“


У организацији “ФИЦЕ Србија, Фондације СОС дечија села Србија и Организације младих ”Мој круг”,. на планини Дивчибаре, од 23.08. - 26.08. године реализован је Летњи омладински камп под називом „МОЈЕ СУТРА“ у коме је учествовало десеторо младих из Центра за породични смештај и усвојење Београд. Камп је организован са заједничком идејом да оснажи младе у процесу припреме за осамостаљивање кроз низ радионичарских, спортских, забавних и едукативних активности. Учесници Kампа су се интензивно дружили, размењивали искуства, стицали нова знања и вештине...

 ЛЕТЊИ ОМЛАДИНСКИ КАМП “МОЈЕ СУТРА“

Мишљење водитеља радионица је „да су млади кроз искуствену размену освестили значај своје прошлости, своје снаге и своје капацитете за започињање самосталног живота и дали најбољи део себе током Кампа. Цео догађај протекао без иједног инцидента, у позитивном духу и високој мотивацији учесника и непрестаној подршци коју су једни другима пружали. За одрасле учеснике, професионалце, пратиоце и представнике институција, Камп је такође био прилика за нова учења о потребама младих и унапређење сопствене праксе.“

Испред ЦПСУ Београд у раду кампа су учествовала три стручна радника, Тамара Борисављевић, Катарина Кевић и Неда Марић, као и ВД директора Мирјана Новаков.

 

23.06.2018.

50 ГОДИНА ХРАНИТЕЉСТВА У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ


У организацији Удружења хранитеља из Лознице, уз одличан програм у коме су учествовала деца (велики број из хранитељских породица), послужење које су припремиле вредне руке жена из Јадранске Лешнице и присуство бројних гостију, свечано је обележено 50 година хранитељства у Јадранској Лешници. Присутнима се обратила в.д. директора Мирјана Новаков.

 50 ГОДИНА ХРАНИТЕЉСТВА У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ  50 ГОДИНА ХРАНИТЕЉСТВА У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ

 

20.06.2018.

ИНТЕРНА ЕДУКАЦИЈА „ЗАШТИТА И ЕДУКАЦИЈА ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ“


Стручни радници ЦПСУ Београд, Радне јединице Лозница, Снежана Ивановић и Јелена Васић су 20.06.2018. године у просторијама Центра за породични смештај и усвојење у Београду реализовале едукацију, на тему „Заштита и едукација деце на интернету“. Едукација је реализована у складу са годишњим планом стручне подршке стручњацима ЦПСУ Београд.

Одржавање стручног скупа број 5507-1215/2018 од 05.06.2018. године, категорисано је од стране Коморе социјалне заштите као едукација, без провере знања, која се вреднује са 5 бодова пасивног учешћа и 10 бодова активног учешћа.

 ИНТЕРНА ЕДУКАЦИЈА „ЗАШТИТА И ЕДУКАЦИЈА ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ“

Стручном скупу су присуствовали директор и стручни радници ЦПСУ Београд са стручним радницима из радних јединица Лознице, Шапца и Ваљева. Укупно 23 стручна радника. Едукатори су у уводном делу скупа навели да развој технике и интернета ствара нове изазове у друштву. У тим околностима у највећем ризику су деца, а нарочито она деца која су из осетљивих друштвених група. Истакнута је потреба да у времену глобализацијских технолошких токова и нових убрзаних културолошких промена, као и све бржем развоју нових комуникацијских мрежа, односно интернета, преко којих се стварају повољни услови за развој виртуелног, али и реалног насиља, долази до одређених преиспитивања вредности и са њима створених идентитета.

Кроз презентацију, рад у малим групама, филм и дискусију, стручни радници су имали прилику да унапреде своја знања и вештине, процене добити и евентуалне ризике потреба деце и младих на хранитељству за коришћењем интернета, као и да размене искуства о тешкоћама и изазовима са којима се сусрећу у раду. Учесници су имали прилике да у динамичној дискусији изнесу своја искуства, примере добре праксе, тешкоће и проблеме.

Закључак скупа је да се кроз едукације хранитеља, саветника и свих стручњака задужених за бригу о деци, сагледа структура све динамичнијих промена, а кроз размену знања, мишљења и искустава, будуће професионалне активности усмере и обликују према савременим тенденцијама и приступима.

 

09.06.2018.

ДАНИ ХРАНИТЕЉСТВА НА ЧУКАРИЦИ


Удружење хранитеља Београд је организовало манифестацију „Дани хранитељства на Чукарици“.

 ДАНИ ХРАНИТЕЉСТВА НА ЧУКАРИЦИ

Ово је била још једна прилика за сусрет и дружење хранитеља и деце.

 ДАНИ ХРАНИТЕЉСТВА НА ЧУКАРИЦИ

Присутнима се обратила в.д. директор Мирјана Новаков.

 ДАНИ ХРАНИТЕЉСТВА НА ЧУКАРИЦИ

 

09.06.2018.

УЧЕШЋЕ ПРАВНИКА ЦПСУ БЕОГРАД НА СКУПУ У РЕУПУБЛИЧКОМ ЗАВОДУ ЗА СОЦИЈАЛНУ ЗАШТИТУ


Дана 09.06.2018. године је одржан скуп на тему „Хранитељство некада и сада“ у организацији Клуба „ISP evergrin“ – социјална инклузија старијих и Републичког завода за социјалну заштиту. Скуп је одржан у просторијама Републичког завода уз присуство домаћина Ненада Стојановића, саветника у РЗСЗ. На скупу су говорили Мира Карлеуша – правник, Теодора Хрњаковић – студенткиња Факултета политичких наука Универзитета у Београду, која је представила своје истраживање реализовано у Финској, на тему развода бракова, као и Радмила Зорановић – правник у Центру за породични смештај и усвојење Београд, која је представила своје истраживање под називом „Развој хранитељства у земљама Европе“. Присутни су били професори и колеге својевремено ангажовани у области социјалне заштите: социолог Градимир Зајић, проф. др Милосављевић, проф. др Сумрак, социолог Шанија Сагдати и др.

Размењивана су искуства из области алтернативне бриге о деци без родитељског старања, као и лична искуства сваког од присутних из непосредног рада са децом из ове циљне групе. Дошло се до неформалног закључка да је хранитељство видно напредовало кроз историју, да су данашњи резултати доказ, да су реформски процеси започети 2000-их година били вођени у правом смеру и да је нарочито била значајна срадња са међународним институцијама. Такође, остаје пуно тога на чему треба даље радити, а нарочито на измени законских прописа који регулишу ову област. Социолог Градимир Зајић је оставио за крај отворено питање „ Да ли је хранитељство синоним за породични смештај?“ На први поглед би био једноставан одговор, али заправо није. Мислићемо сви о томе, до поновног сусрета...

 

Јун 2018.

ПРОЈЕКАТ „ЗАЈЕДНО ЗА ДОБРОБИТ ДЕЦЕ БЕЗ ПРАТЊЕ“ – ЦПСУ БЕОГРАД И ОРГАНИЗАЦИЈЕ „SAVE THE CHILDREN“


У оквиру заједничког пројекта „Заједно за добробит деце без пратње“ настављена је сарадња између Центра за продични смештај и усвојење Београд и организације Save the children. Циљ пројектне активности је допринос постизању веће ефикасности у примени породичног смештаја као облика заштите за децу без пратње у ситуацији миграције.

 ПРОЈЕКАТ „ЗАЈЕДНО ЗА ДОБРОБИТ ДЕЦЕ БЕЗ ПРАТЊЕ“ – ЦПСУ БЕОГРАД И ОРГАНИЗАЦИЈЕ „SAVE THE CHILDREN“

Према предвиђеној организацији пројектних активности, стручни радници Save the children, дана 25.05.2018. одржали су за све учеснике ангажоване на Пројекту обуку „ПОЛИТИКА ОЧУВАЊА СИГУРНОСТИ ДЕТЕТА“.

 ПРОЈЕКАТ „ЗАЈЕДНО ЗА ДОБРОБИТ ДЕЦЕ БЕЗ ПРАТЊЕ“ – ЦПСУ БЕОГРАД И ОРГАНИЗАЦИЈЕ „SAVE THE CHILDREN“

Дана 07.06, 08.06, 14.06 и 15.06.2018. стручни радници ЦПСУ Београд одржали су едукацију под називом „Деца на мигрантској рути – оснаживање хранитеља за бригу о деци у ситуацији миграције“. Такође, дана 13.06, 14.06, и 15.06. рализована је едукација под називом „Сарадња установа и организација у реализацији породичног смештаја за децу без пратње“.

 ПРОЈЕКАТ „ЗАЈЕДНО ЗА ДОБРОБИТ ДЕЦЕ БЕЗ ПРАТЊЕ“ – ЦПСУ БЕОГРАД И ОРГАНИЗАЦИЈЕ „SAVE THE CHILDREN“

На обе едукације, у току седам дана, учествовало је 105 представника различитих институција: ГЦСР, ЦПС, КИРС, УНХЦР, Завод за васпитање деце и омладине – РЈ Центар за смештај страних малолетних лица, Црвени крст, НВО Атина , НВО Астра, СОС Дечија села, ПРАКСИС, ГРУПА 484, ПИН, Новосадски хуманитарни центар, Клиника за психијатријске болести „др Лаза Лазаревић“, један број хранитеља и др. Пројекат ће трајати до 14.08.2018. године.

 ПРОЈЕКАТ „ЗАЈЕДНО ЗА ДОБРОБИТ ДЕЦЕ БЕЗ ПРАТЊЕ“ – ЦПСУ БЕОГРАД И ОРГАНИЗАЦИЈЕ „SAVE THE CHILDREN“

 

05.06.2018.

ОБУКА И ПРОЦЕНА БУДУЋИХ ХРАНИТЕЉА


У ЦПСУ Београд је 05.06.2018. године почела обука и процена нове групе будућих хранитеља.

 

25 – 27.05.2018.

УЧЕШЋЕ НА III МЕЂУНАРОДОЈ НАУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У БАЊА ЛУЦИ


У организацији Центра модерних знања из РС, у Бања Луци је организована III међународна научна конференција под називом „Друштвене девијације“, на тему НЕ НАСИЉУ – јединствен друштвени одговор. Стручни радници ЦПСУ Београд, Тамара Борисављевић и Јелена Танасијевић учествовале су на скупу и презентовале рад на тему „Хранитељство као одговор на потребе деце жртвама насиља у породици“.

 

22.05.-23.05. 2018.

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „АКТУЕЛНИ ТРЕНУТАК У РАЗВОЈУ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ““

У организацији Асоцијације центара за социјални рад, Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и Коморе социјалне заштите, одржано је саветовање под називом „Актуелни тренутак у развоју социјалне заштите“ од 22.05-23.05.2018.године у Врњачкој Бањи, у хотелу „ZEPTER“. Конференцији је присуствовала в.д.директора Мирјана Новаков и супервизор ЦПСУ Гордана Малетић, члан Удржења стручних радника.

 

15.05.2018.

УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „ХРАНИТЕЉСТВО КАО ПОДРШКА РАНОМ РАЗВОЈУ ДЕЦЕ“

У Великој сали Скупштине Аутономне покрајине Војводине, дана 15.05.2018. године одржана је Међународној конференцији „Хранитељство као подршка раном развоју деце“. На конференцији је било присутно девет стручних радника ЦПСУ Београд.

 

13.05.2018.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ

Поводом Међународног дана породице,чланови Удружење хранитеља Београд организовали су дружење деце и хранитеља у Бојчинској шуми уз присуство представника локалне заједнице и бројних гостију из других градова. Богат културно- уметнички програм у коме су учествовала и деца која се налазе на смештају у хранитељским породицама, био је само део организације на прелепој локацији ГО Сурчин. Обележавању Међународног дана породице присуствовала је в.д. директора Мирјана Новаков и саветник ЦПСУ Гордана Обрадовић.

 Међународни дан породице  Међународни дан породице

 

12.05. и 24.05. 2018.

ГОСТОВАЊЕ НА ТВ HAPPY И СТУДИЈУ Б

Гостовањем на ТВ Happy и Студију Б, настављене су активности на промоцији хранитељства. У Јутарњем програму о хранитељству су говориле в.д. директора Мирјана Новаков, супервизор Тамара Борисављевић, председник удружења хранитеља Београд Војка Лујић и хранитељица Слађана Миловановић.

 

08.05.2018.

ПРОМОЦИЈА ПРИРУЧНИКА „ТЕОРИЈА И ПРАКСА ХРАНИТЕЉСТВА У СРБИЈИ“- СТРУЧНИМ РАДОМ ДО БЛАГОСТАЊА ДЕТЕТА, АУТОРА МР ДОБРИЛЕ ГРУЈИЋ


У просторијама Центра за породични смештај и увојење Београд 08.05.2018. године одржана је промоција приручника Теорија и пракса хранитељства у Србији –стручним радом до благостања детета, аутора мр Добриле Грујић, у издању ЦПСУ Београд. О Приручнику и аутору говорили су Мирјана Новаков, в.д. директора Центра, проф др Зорица Матејић – Ђуричић, професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Београд, Жељка Бургунд, председник Удружења стручњака за подршку деци и породици „ФИЦЕ-Србија“.

 Промоција приручника  „Теорија и пракса хранитељства у Србији“- стручним радом до благостања детета, аутора мр Добриле Грујић“

Промоцији су присуствовали представници институција из области социјалне заштите, колеге и сарадници ЦПСУ Београд. Мр Добрила Грујић је са позиције доброг познаваоца прилика у социјалној заштити, а нарочито у области хрaнитељства у Србији, као оснивач и дугогодишњи директор ЦПСУ Београд, своја сазнања и стечено искуство, преточила и пренела у Приручник и на тај начин омогућила читаоцу да ефикасно и брзо дође до бројних одговора на питања о хранитељству у Србији.

 Промоција приручника  „Теорија и пракса хранитељства у Србији“- стручним радом до благостања детета, аутора мр Добриле Грујић“

 

10.04.2018.

ДАН БРАЋЕ И СЕСТАРА


У организацији Центра за породични смештај и усвојење, у сали Дечијег културног центра Београд, обележен је Дан сиблинга, односно, Дан браће и сестара. Окупљање деце и младих који се налазе на смештају у различитим хранитељским породицама представља једну од бројних активности запослених у ЦПСУ Београд, на очувању идентитета деце на породичном смештају.

Дан браће и сестара

Такође, ово је дан који нас подсећа на значај односа браће и сестара, као најтрајнијих и најважнијих односа у животу деце. Салу ДКЦБ је уступио проф. мр. Драган Марић, директор Дечијег културног центра Београд, а програм су спремила деца из различитих секција и запослени ДКЦБ.

Дан браће и сестара

Ово је била прилика за промоцију хранитељства, а в.д. директора, Мирјана Новаков и стручни радници ЦПСУ Београд имали су прилику да учествују и говоре о значају хранитељства и Дана сиблинга у појединим часописима и емисијама. Тако смо обезбедили учешће на: РТС, Пинку, Н1, Женској ТВ, часопису “Ало”…

 

28.03.2018.

РЕДОВНА ОБУКА ХРАНИТЕЉА - ТЕМА „РАЗУМЕВАЊЕ ТРАУМЕ БАЗИЧНА ЗНАЊА“ ПРВИ НИВО


У оквиру обавезне редовне годишње обуке хранитељских породица започела је реализација обуке о трауматским искуствима деце која долазе на хранитељство, као и последицама на њихов развој и начину на који хранитељи могу да подрже опоравак детета. Планиране су обуке по овом програму, а за више група хранитеља, од којих је једна одржана 21.03. и 28.03.2018. године.

Редовна обука хранитеља - тема „разумевање трауме базична знања“ први ниво

 

19.03.2018.

ОКРУГЛИ СТО „ХРАНИТЕЉСТВО КАО ОДГОВОР НА ПОТРЕБЕ ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ“


Наша установа је 19.03.2018 организовала округли сто са циљем да се потпуније сагледају потребе за циљаном подршком специфично рањиве групације коју чине деца са искуством породичног насиља смештена у хранитељске породице. Колико год тема породичног насиља била присутна и актуелизована у последњем периоду, још увек постоје многа питања која чекају одговоре, пре свега како системски унапредити бригу о овој деци, благовремено реаговати и ублажити последице тешких искустава које имају.

 Округли сто „Хранитељство као одговор на потребе деце жртава насиља у породици“  Округли сто „Хранитељство као одговор на потребе деце жртава насиља у породици“

Округли сто се бавио питањима да ли су информације које имамо о овој циљној групи довољне и функционалне, који су изазови са којим се сусрећу хранитељске породице које брину о њима, која подршка им је доступна, а који видови подршке недостају и треба их креирати.

 

12.02.2018.

ТРИБИНА "ИЗГРАДИМО МОСТОВЕ"


Кроз сарадњу и размену Удружења хранитеља Београда и Центра за породични смештај и усвојење Београд, препознат је значај сарадничке мреже са васпитно - образовним установама (школама, вртићима). Овај вид сарадње ће битно унапредити положај деце и младих на хранитељству.

Трибина - Изградимо мостове - говорници

Залагањем Удружења и значајном подршком општине Чукарице 12.02.2018. у просторијама општине организована је трибина „Хранитељство као облик заштите деце која не живе са својим родитељима – сарадња институција као предуслов подршке детету“. Излагачи, Светлана Миленковић и Весна Аргакијев, као представнице Центра за породични смештај и усвојење Београд, изнеле су податке о установи, делатности, основним концептима којима се установа води. Разумевање потреба деце која не живе са својим родитељима и могући начини унапређења професионалних вештина да њихове потребе адекватно задовоље, била је централна тема трибине.

Трибина - Изградимо мостове - публика

Присустни професори, учитељи, васпитачи, психолози, педагози, који раде у школама и вртићима, хранитељи, препознали су значај проактивности и размене искустава како бисмо сваком детету пружили максимум.

 

09.02.2018.

ГОСТОВАЊЕ НА РТС


Кратка репортажа о хранитељству у Јутарњем програму на РТС, дана 09.02.2018. године, тачније о адолесцентској кризи младих на смештају у хранитељским породицама. Испред Центра за породични смештај о теми је говорила психолог Тамара Борисављевић и хранитељица Јелена Петровић, која има искуство бриге о адолесцентима.

 

03.02.2018.

ГОСТОВАЊЕ НА ТВ ПИНК


О хранитељству у емисији „Ново јутро“, на ТВ Пинк, дана 03.02.2018. године, говориле су руководилац стручне службе Светлана Миленковић и хранитељица Наташа Новаковић.

 

28.01.2018.

ЧЛАНАК У ПОЛИТИЦИ


У часопису Политика је дана 28.01.2018. године објављен чланак о хранитељству и раду ЦПСУ Београд. Центар су представиле в.д. директора Мирјана Новаков и руководилац стручне службе, психолог, Светлана Миленковић. Ово је још један допринос кампањи за хранитељство.

 

23.01.2018.

САСТАНАК ЦЕНТАРА ЗА ПРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ


У уторак, 23.01.2018. у Дечјем селу др Милорад Павловић у Сремској Каменици, одржан је састанак директора, секретара, правника и стручних радника, свих центара за породични смештај и усвојење са територије Републике Србије. Тема састанка је била израда и усклађивање процедура, као и планирање заједничких активности.

 

21.01.2018.

ГОСТОВАЊЕ НА РТС


У оквиру активности на промоцији хранитељства, дана 21. 01. 2018. в.д. директора, Мирјана Новаков, дала је изјаву за Јутарњи програм и Дневник РТС. Новинарка, Сузана Дука, сачинила је кратку репортажу о најмлађој и најстаријој хранитељској породици из Лешнице, у којој ради преко 40 хранитељских породица. Прича о младој хранитељској породици део је промотивне кампање ЦПСУ Београд, чији је циљ ширење информације о хранитељству међу млађом популацијом, имајући у виду да је просечна старост хранитеља између 51-64 године старости.

 

16.01.2018.

ОБУКА И ПРОЦЕНА БУДУЋИХ ХРАНИТЕЉА


У ЦПСУ Београд је 16.01.2018. године почела обука и процена будућих хранитеља.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ АРХИВУ

 


 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Пријава злоупотребе деце
 Акредитовани програми
 Писмо детету на хранитељству
 Искуства хранитеља