Centar za porodični smeštaj i usvojenje
 
VESTI PIŠITE NAM
   Naslovna strana > Arhiva > Arhiva vesti 2013. godina
Ћирилица    English  

ARHIVA VESTI

2013. godina

26.12.2013.

ZAHVALNICE POVODOM PETOGODIŠNјICE RADA


Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je, u okviru obeležavanja petogodišnjice svoga rada, organizovao svečanost na kojoj su uručene zahvalnice najuspešnijoj deci na hranitelјstvu, hranitelјima i brojnim saradnicima Centra koji su dali doprinos razvoju hranitelјstva i izgradnji kvaliteta zaštite dece.

 Zahvalnice povodom petogodišnjice rada

Direktorka Centra mr Dobrila Grujić i pomoćnik ministra Vladimir Pešić

Svečanosti je prisustvovao i goste pozdravio Vladimir Pešić, pomoćnik ministra rada, zapošlјavanja i socijalne politike. Zahvalnice je uručila Dobrila Grujić, direktorka Centra.

Zahvalnice su uručene dugogodišnjim hranitelјima, hranitelјima koji brinu o deci sa smetnjama u razvoju, bebama i urgentnim hranitelјima čiji poseban doprinos je u razvoju specijalizovanog hranitelјstva. Deci i mladima na hranitelјstvu su, pored zahvalnica, uručene novčane nagrade u iznosu od 10.000,00 dinara iz sredstava donatora Adoptionscentum iz Švedske.

 Zahvalnice povodom petogodišnjice rada

Nagrađena hranitelјica Violeta Presečki

Zahvalnice su dobili saradnici Centra iz škola, vrtića, zdravstvenih ustanova s kojima Centar ima dobru saradnju u interesu dece na hranitelјstvu, ali i Ministarstvo rada, zapošlјavanja i socijalne politike, Delegacija evropske unije u Srbiji, UNICEF, Telekom, Fijat automobili, Republički zavod socijalne zaštite, Nacionalna služba za zapošlјavanje, Biblioteka Grada Beograda, „Dale Carnegie“ grupa, Rotari klub Beograd, Fondacija Đoković ... i drugi brojni saradnici kojima Centar duguje zahvalnost za postignuti razvoj i unapređivanje kvaliteta zaštite dece na hranitelјstvu.

Na svečanosti su veoma emotivno govorili hranitelјi o humanim motivima i ličnom zadovolјstvu u odgajanju dece i koji su naglasili značaj uklјučivanja većeg broja hranitelјa za brigu o deci sa smetnjama u razvoju.

 Zahvalnice povodom petogodišnjice rada

Studentkinja čita svoju pesmu Hranitelј

Među nagrađenim mladim osobama na hranitelјstvu najviše je uspešnih studenata, onih čiji je prosek 9,40, mladih koji, pored uspeha na obrazovnom planu, postižu dobre rezultate u muzici, sportu (posebno fudbalu), koji su se pokazali kao dobri aktivisti u podršci deci na hranitelјstvu, vršnjački edukatori i koji su značajno napredovali na hranitelјstvu zahvalјujući ličnim snagama i istrajnošću na ostvarivanju cilјeva sopstvenog razvoja.

 Zahvalnice povodom petogodišnjice rada

Mladi talenat za muziku

Da su deca na hranitelјstvu sa vrlinama i umetničkim darom pokazali su mladi glumci amateri koji su, u okviru projekta Vaspitanje za zdravlјe kroz životne veštine, samostalno osmislili i na svečanosti izveli predstavu Greška u koracima.

 Zahvalnice povodom petogodišnjice rada

Glumci amateri u toku izvođenja predstave Greška u koracima

 

24.12.2013.

DODELA NOVOGODIŠNјIH PAKETIĆA DECI NA HRANITELjSTVU


I ove godine, zahvalјujući našim donatorima: Telekom Srbija, Zastava oružje Kragujevac i TE – KO Kostolac, deca na hranitelјstvu dobila su prigodne novogodišnje paketiće. U atmosferi radosti i smeha koju su upotpunili animatori, mađioničar i Deda Mraz podelјeno je 420 paketića. Manifestacija je organizovana u Božidarcu, a ekipa foto Tajne je kao i svake godine poklonila deci fotografije sa Deda Mrazom.

 Dodela novogodišnjih paketića deci na hranitelјstvu

Deda Mraz dodelјuje paketiće deci u Beogradu


 Dodela novogodišnjih paketića deci na hranitelјstvu

Deca u Šapcu na dodeli paketića


 Dodela novogodišnjih paketića deci na hranitelјstvu

Koleginica iz Loznice sa mališanima


 Dodela novogodišnjih paketića deci na hranitelјstvu

Deda Mraz u druženju sa decom u Valјevu


 Dodela novogodišnjih paketića deci na hranitelјstvu

Deca u Vladimircima čekaju Deda Mraza

 

21.12.2013.

FONDACIJA „NOVAK ĐOKOVIĆ“ URUČILA NOVOGODIŠNјE PAKETIĆE DECI IZ HRANITELjSKIH PORODICA


U subotu, 21.12.2013. u Domu omladine Fondacija „Novak Đoković“ na čelu sa direktorkom Fondacije Jelenom Ristić uručila je deci iz hranitelјskih porodica sa teritorije Beograda uzrasta od 3 do 7 godina novogodišnje paketiće.

 Fondacija „Novak Đoković“ uručila novogodišnje paketiće deci iz hranitelјskih porodica

Direktorka Fondacije „Novak Đoković“ Jelena Ristić na dodeli paketića u Domu omladine

150 paketića je osim igračaka i slatkiša sadržalo i St. George garderobu i paket kompanije Esensa sa sredstvima neophodnim za negu i lečenje prehlada u hladnim danima.

Prostor Doma omladine je za ovu priliku ustuplјen Centru bez nadoknade, a program i zabavu deci su obezbedili Deda Mraz i devojke i mladići iz animatorske grupe Čigra.

 

16. 12. 2013.

INTERNACIONALNA KONFERENCIJA O HRANITELjSTVU


Ministarstvo rada, zapošlјavanja i socijalne politike i Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, povodom petogodišnjice rada ovog centra, organizovalo je Internacionalnu konferenciju o hranitelјstvu pod nazivom: IZAZOVI HRANITELjSTVA NA POČETKU 21. VEKA – ISKUSTVA KOJA KREIRAJU BUDUĆNOST. Konferenciju je otvorila državni sekretar Brankica Janković, koja je govorila o reformskim rezultatima u domenu zaštite dece u Srbiji.

Detalјnije ...

 

03.10.2013.

DONACIJA ROTARI KLUBA


Deca na hranitelјstvu u Beogradu dobila su još jednu donaciju. Ovog puta od Rotari kluba Beograd. Potpisivanje ugovora o donaciji obavlјeno je u hotelu Hajat 03.10.2013. godine na sastanku sa članovima Rotari kluba Beograd i direktorima centara za porodični smeštaj i usvojenje.

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd dobio je 8 laptop računara, 2 desktop računara i 3 štampača, kao i obavezu članova Rotari kluba da izvrše obuku dece za rad na računarima i to u trajanju od najmanje tri godine.

 GOSTI U CENTRU

Predstavnik Rotari kluba Beograd i direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd potpisuju ugovor

 

09.07.2013.

GOSTI U CENTRU


Centar je 09.07.2013. godine posetila Vladimira Antonova, profesor na Katoličkom Univerzitetu – odsek socijalni rad u Češkoj. Tom prilikom direktorka Centra mr Dobrila Grujić predstavila je našu ustanovu, govorila o pravcima razvoja kao i o reformi hranitelјstva u Srbiji.

 GOSTI U CENTRU

Direktorka Centra mr Dobrila Grujić u razgovoru sa profesorkom Vladimirom Antonovom (u sredini)

 

12.06.2013.

SAJAM DONATORSTVA


U Privrednoj komori Beograda 12.06.2013. godine održan je prvi Sajam donatorstva. Među brojnim izlagačima iz sfere socijalne zaštite našla se i naša ustanova sa projektom podrške biološkim roditelјima dece na hranitelјstvu.

 Brankica Janković sa predstavnicima CPSU Beograd

Brankica Janković, državni sekretar Ministarstva rada, zapošlјavanja i socijalne politike sa predstavnicima CPSU Beograd

 

11.06.2013.

DELEGACIJA IZ MOLDAVIJE U CENTRU ZA PORODIČNI SMEŠTAJ I USVOJENјE


Centar je 11.06.2013. godine u svojim prostorijama ugostio delegaciju iz Moldavije od 10 članova, među kojima su bili i gospođa Oksana Bulanova, ministar u Ministarstvu socijalne sigurnosti i rada Moldavske regije Transnistrie, Natalia Nikiforova, vicepremijer socijalne politike, kao i predstavnici nevladinih organizacija. Tom prilikom je direktora mr Dobrila Grujić predstavila način rada u našem Centru i iznela zanačajne podatke o hranitelјstvu u Srbiji. Gosti su pokazali veliko interesovanje kako za hranitelјstvo u našoj zemlјi tako i za mehanizme kojima motivišemo građane da uzmu učešće u zbrinjavanju ugrožene dece i postanu hranitelјi. Razmenjena su iskustva i uspostavlјeni kontakti za buduću saradnju dveju zemalјa.

 Delegacija iz Moldavije

Delegacija iz Moldavije u razgovoru sa direktorkom Centra mr Dobrilom Grijić

 

28.05.2013.

AKREDITOVANI NOVI PROGRAMI


Centru su u maju 2013. godine akreditovana dva nova programa:

  1. “Dete u zaštiti - priprema za promenu” čiji su autori: mr Dobrila Grujić - socijalni radnik, Tamara Borisavlјević - psiholog, Ljilјana Nelјdihin Ivanišević – psiholog.
  2. „Podrška porodici - podrška detetu“- podrška biološkim porodicama dece na hranitelјstvu, čiji su autori: mr Dobrila Grujić – socijalni radnik, Tamara Borisavlјević – psiholog, Svetlana Milenković – psiholog i Vesna Argakijev – pedagog.

 

22.03.2013.

Edukacija zaposlenih


U Centru je 22.03.2013. godine održano predavanje za sve zaposlene stručne radnike u na temu „Rad sa počiniocima nasilјa“. Predavanje su realizovali Jelena Sekulić, nezavisni istraživač i Dobrivoje Mladenović iz „Kriznog centra za muškarce“ u Kruševcu.

 Predavači: Jelena Sekulić i Dobrivoje Mladenović

Predavači: Jelena Sekulić i Dobrivoje Mladenović

 

februar 2013.

Kampanja za hranitelјstvo u Beogradu


Od početka februara 2013. godine Centar je otvorio vrata svim građanima zainteresovanim za hranitelјstvo. „Otvorena vrata“ su sredom u 14 sati u Centru za sve zainteresovane građane za hranitelјstvo. Za kratko vreme koliko ovaj vid informisanja postoji pokazalo se da je interesovanje građana za bavlјenje ovim humanim pozivom veoma izraženo, kao i da razgovori sa našim stručnim radnicima omogućavaju bolјe upoznavanje sa hranitelјskom ulogom. Broj prijavlјenih kandidata za hranitelјstvo je u stalnom porastu.

 

Edukativni program za decu i mlade


„Dale Carnegie“ grupa i Sent Michel Fondacija uz podršku Narodne skupštine Republike Srbije pokrenule su po prvi put u našoj zemlјi program „Socijalne inkluzije“ za decu i mlade uzrasta od 15 do 17 godina.

Radionice se paralelno održavaju u više gradova u Srbiji. U Beogradu u programu učestvuje 113 dece i mladih, u Loznici 16, Valјevu 32, a Šapcu 19. Cilј ovakvog vida edukacije dece i mladih jeste da se pripreme za samostalni život, povećaju svoje šanse za zaposlenje, ali i da se kod njih probudi interesovanje za dalјom edukacijom. Na kraju programa najuspešnijim polaznicima će biti obezbeđen određen broj stipendija za studiranje.

 

Stručni skup – Kako unaprediti hranitelјstvo za decu sa smetnjama u razvoju


U Centru 27.02.2013. godine održan je stručni skup sa predstavnicima centara za socijalni rad iz Srbije na kao fokus grupi za podršku razvoju hranitelјstva za decu sa smetnjama u razvoju. Svi prisutni istakli su pozitivne rezultate u realizaciji dosadašnjih smeštaja i izrazili spremnost da se novi broj hranitelјskih porodica uklјuči u realizaciju budućih smeštaja.

 

Priprema hranitelјa za brigu o deci sa umerenom ometenošću u mentalnom razvoju


Centar je u februaru održao seminar po akreditovanom programu: „Priprema i podrška hranitelјskoj porodici za prihvat dece sa umerenom ometenošću u mentalnom razvoju“ - za dve grupe hranitelјa. Seminar je realizovan u okviru projekta „Razvoj inkluzivnog hranitelјstva za decu sa kompleksnim ili umerenim smetnjama u razvoju“ koji finansira Unicef.

 Učesnici seminara

Učesnici seminara


 Učesnici seminara

 

Studenti na praksi u Centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd


Od početka godine Centar je uspostavio saradnju sa Fakultetom političkih nauka za obavlјanje prakse studenata sa ovog fakulteta u našoj ustanovi. Za početak je uklјučeno 12 studenata.

 

Studenti pomažu u učenju deci na hranitelјstvu


U januaru 2013. godine u Centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd nastavlјen je program „Pomoć u učenju“ koji se sprovodi od 2010. godine, a koji okuplјa mlade lјude sa fakulteta društvenih nauka kao i stručne radnike sa završenim fakultetom, sa idejom angažovanja na pomoći deci na hranitelјstvu u ostvarivanju njihovih školskih obaveza. U program je uklјučeno 45 studenata i stručnih radnika.

 


 Covid-19
 Pravo deteta da se njegov glas čuje
 Časopis „ISKORAK“
 Kutak za decu i mlade
 Akreditovani programi
 Iskustva hranitelja