Centar za porodični smeštaj i usvojenje
 
VESTI PIŠITE NAM
   Naslovna strana > Arhiva > Arhiva vesti 2016. godina
Ћирилица    English  

ARHIVA VESTI

2016. godina

09.11.2016.

NOVA GODINA KUCA NA VRATA DECE NA SMEŠTAJU U HRANITELjSKIM PORODICAMA


Poštovani,

Brzo je prošla godina dana i evo već dočekujemo 2017. godinu...

Deca su spremna. Pisanje pisama Deda Mrazu je odavno počelo. Smišlјaju se razni pokloni i razlozi zašto bi neko baš dobio lutku, automobil, loptu ili slatkiše. Skromne su dečije želјe. A mi imamo puno nade da ćemo uspeti da im obezbedimo bar mali deo te njihove želјe.

Osim nade, nemamo puno mogućnosti za realizaciju dečijih želјa, s obzirom da se finansiramo iz budžeta Republike. Naša materijalna situacija se ne menja ali se menja broj dece na smeštaju u hranitelјskim porodicama. Nјih je sve više.

Ne menjaju se ni dečije želјe. One su uvek iste. Pored sigurnosti, mira i lјubavi deci su potrebne i neke igračke ili aktivnosti koje bi im izmamile osmehe i izazvale osećanje zadovolјstva zato što neko još misli na njih, neko još brine o njima i želi im sreću.

Mi želimo da uz vašu podršku obezbedimo deci predstavu, balone i skroman poklon, povodom obeležavanja Nove Godine.

Ukoliko prepoznate važnost učestvovanja u ovoj akciji i imate mogućnost za to, molimo vas da nas obavestite o tome u što kraćem roku. Takođe, o tome ko smo mi i čime se bavimo, možete saznati i na sajtu www.hraniteljstvocps.gov.rs

Srdačno vas pozdravlјamo i nadamo saradnji sa vama.

Osoba za kontakt je Radmila Zoranović - pravnik u Centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, tel. 060/8811-204 i 069/200-76-23

DIREKTOR

mr Dobrila Grujić

 Molba za donaciju     Molba za donaciju

 

06.10.2016.

KAMP MLADIH NA 33. SVETSKOM KONGRESU FICE INTERNATIONAL
– BEČ, AVGUST 2016.


Igor Kojić, uzorni student Ekonomskog fakulteta u Beogradu, bio je deo tima mladih koji su odabrani da predstavlјaju svoje zemlјe na svetskom FICE kongresu u Beču. Na kampu je učestvovalo više od 60 mladih i 20 odraslih sa 4 kontinenta, iz 15 zemalјa sveta.

 Igor Kojić

Igor je veoma zadovolјan svojim učešćem, procenjuje da je mnogo naučio o sebi i drugima. Govori o ovom iskustvu kao onom koje se pamti ceo život, opisujući ga kao veoma vredno.

 Kamp mladih na 33. Svetskom kongresu Fice International – Beč, avgust 2016. Kamp mladih na 33. Svetskom kongresu Fice International – Beč, avgust 2016.

Podelјeni u pet međunarodnih grupa, mladi su otvoreno i sa puno poverenja govorili o sebi, svojoj prošlosti, planovima za budućnost, dobrim i manje dobrim stranama sistema socijalne zaštite zemalјa iz kojih dolaze. Mladi su inspirisani sloganom „Budi promena“ („Be the change“) zajedničkim radom formulisali 10 prioritetnih i složenih faktora koji su od presudnog značaja za njihovo dalјe napredovanje, uklјučivanje u društvo i vođenje produktivnog života. Mladi smatraju da je važno da svi imaju jednaka prava i šanse, lakši pristup akademskim stipendijama, podršku motivisanih i podržavajućih stručnjaka, kao i mentora kome bi mogli da se obrate ukoliko imaju potrebu za podrškom.

 Kamp mladih na 33. Svetskom kongresu Fice International – Beč, avgust 2016. Kamp mladih na 33. Svetskom kongresu Fice International – Beč, avgust 2016.

 

01.08.2016.

TREĆI KAMP ZA BRAĆU I SESTRE


U skladu sa godišnjim planom rada naše ustanove, nastavili smo realizovanje aktivnosti za braću i sestre koji odrastaju u različitim hranitelјskim porodicama. U periodu od 17 - 23.07.2016. godine na Divčibarama je održan treći kamp za braću i sestre na kom je učestvovalo 20 dece. Realizatori kampa bili su savetnici CPSU Beograd - Miodrag Petrović, Bojana Pucarević i Ljilјana Skrobić. Tokom sedam dana realizovane su dve grupe aktivnosti - aktivnosti usmerene na rad na životnoj priči dece i sportsko- rekreativni i zabavni sadržaji.

 Treći kamp za braću i sestre Treći kamp za braću i sestre

Organizovani su odlazak na bazen, jahanje konja, podizanje šatora i orijentiring, časovi strelјaštva, mačevanje, kao i mnoge neobične aktivnosti ( bubble fudbal, slip&slide, zorbing na travi, penjanje na veštačku stenu, vožnja četvorotočkaša) u kojima su deca po prvi put učestvovala. Braća i sestre su imali priliku da kroz zabavne aktivnosti stvore zajednička iskustva i uspomene, dok je rad na životnoj priči doprineo integraciji pojedinačnih iskustava siblinga i izgradnji koherentne životne priče.

Osmesi dece kao i njihovi autentični iskazi i ovaj put najbolјe govore u prilog ostvarenosti cilјeva kampa.

 Treći kamp za braću i sestre

„Ovaj kamp mi se svideo zato što sam mogla sa bratom i sestrom da provedem neko vreme na predivnom mestu kao što su Divčibare. Svidelo mi se zato što smo svakog dana imali razne zabavne aktivnosti i u njima smo brat, sestra i ja učestvovali kao tim.“ (učesnica kampa, 18 godina)

„Ovaj kamp me je najviše zbližio sa sestrom. Kamp ću zauvek pamtiti jer nam je bilo jako lepo i volela bih da se to ponovi.“ (učesnica kampa, 14 godina)

 Treći kamp za braću i sestre Treći kamp za braću i sestre

 

19.07.2016.

LETOVANјE DECE I MLADIH IZ HRANITELjSKIH PORODICA NA ZAKINTOSU


U periodu od 04.06.2016. do 13.06.2016. deca i mladi iz hranitelјskih porodica sa područja grada Beograda, Kolubarskog i Mačvanskog okruga su boravila na grčkom ostrvu Zakintos, u mestu Laganas, što je bilo prvo organizovano letovanje u inostranstvu za tako veliku grupu dece i mladih.

 Letovanje dece i mladih iz hranitelјskih porodica na Zakintosu Letovanje dece i mladih iz hranitelјskih porodica na Zakintosu

Letovanje je realizovano uz podršku Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja zahvalјujući turističkoj agenciji Inter Holidays, čiji je vlasnik gospodin Dimitris Nakos, a direktor ekspoziture u Beogradu gospođa Jelena Zelenović. Brigu o deci i mladima su vodili stručni radnici CPSU Beograd. Naš domaćin u Grčkoj je bio gospodin Jorgos Farmakis. On je kreirao program letovanja koji zaslužuje najvišu ocenu.

Deca su upoznala najveće znamenitosti ostrva: glavni grad i luku Zante sa njegovim trgovima, crkvom i živopisnim uličicama; vidikovac sa koga se može fotografisati čuvena plaža Navajo; najstariju maslinu na ostrvu ... Ostrvo pleni bujnom vegetacijom, a more prelepih boja - od tirkiznih do modrih, peščane plaže, ostaće dugo u sećanju dece i njihovih pratilaca.

 Letovanje dece i mladih iz hranitelјskih porodica na Zakintosu

Celodnevno krstarenje komfornim brodom je pružilo priliku za uživanje u zadivlјujućim prizorima plavih pećina, kupanje na pučini u kristalno čistom moru i na plaži Navajo koja predstavlјa najčuveniju atrakciju ostrva. Do ove plaže se ne može doći kopnom. Poznata je i po imenu Shipwreck – brodolom. Na njoj se i danas nalazi nasukana olupina broda kojim su navodno krijumčarene cigarete iz Turske. Prizor je toliko lep i nestvaran da ga je teško opisati rečima.

 Letovanje dece i mladih iz hranitelјskih porodica na Zakintosu Letovanje dece i mladih iz hranitelјskih porodica na Zakintosu

Izlet specijalnim brodom koji ima providno stakleno dno je još jedan u lepezi nezaboravnih doživlјaja sa ovog letovanja. Pred decom se otvorio podvodni svet a najsrećniji su videli retku vrstu kornjača iz roda Caretta Caretta, još jednu atrakciju Zakintosa, u njihovom prirodnom okruženju.

Dan proveden u akva parku doneo je novu radost i uživanje i upotpunio pozitivne utiske sa nezaboravnog letovanja kao i vreme provedeno na malom, prelepom privatnom ostrvu Kameo na kome smo bili jedini gosti.

 Letovanje dece i mladih iz hranitelјskih porodica na Zakintosu Letovanje dece i mladih iz hranitelјskih porodica na Zakintosu

Tokom letovanja, u svakom trenutku i u svim situacijama: u objektu u kome su bili smešteni, prodavnicama, restoranima, na ulici, plaži, deca su osećala prihvatanje i prijatelјstvo. Tome su svakako doprineli njihovi kvaliteti – prilagođeno ponašanje, veštine komunikacije, uvažavanje tuđih potreba...

U želјi da sledeće godine neka druga grupa dece dobije priliku da uživa predelima i znamenitostima nove sredine, razvija samostalnost i druge životne veštine na poseban način, stekne nova iskustva u druženju sa vršnjacima, proširi krug prijatelјa, još jedanput se zahvalјujemo svima koji su učestvovali u organizaciji, realizaciji letovanja i brinuli da potrebe dece budu zadovolјene.

 Letovanje dece i mladih iz hranitelјskih porodica na Zakintosu Letovanje dece i mladih iz hranitelјskih porodica na Zakintosu

 

19.07.2016.

POVREMENO HRANITELjSTVO U MEDIJIMA


Gostovanje direktorke Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, Dobrile Grujić, u emisiji „Tako stoje stvari“ na temu povremenog hranitelјstva - RTS1, 07.06.2016. godine.


 

21.06.2016.

JOŠ JEDNA AKTIVNOST ZA SIBLINGE NA HRANITELjSTVU


Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd nastavlјa sa aktivnostima za braću i sestre koji žive u različitim hranitelјskim porodicama. Ovog puta održan je vikend kamp na Divčibarama u periodu od 27-29. maja 2016. godine. Učesnici ovog kampa, njih 17, su inače ranije učestvovali u šestodnevnom kamp programu.

 Još jedna aktivnost za siblinge na hranitelјstvu Još jedna aktivnost za siblinge na hranitelјstvu

Tokom kampa organizovane su šetnje, vožnja turističkim vozićem, orijentiring, jahanje konja, muzičke i sportske igre. Vikend kamp su realizovale savetnice Bojana Pucarević i Ljilјana Skrobić, uz svesrdnu podršku Jelene Skrobić volonterke Centra.

 Još jedna aktivnost za siblinge na hranitelјstvu

Kao i prethodni, ovaj kamp je deci mnogo značio, posebno u delu razvijanja bratsko-sestrinskih odnosa i izgradnje identiteta.

 

14.04.2016.

OBELEŽAVANјE DANA BRAĆE I SESTARA


Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je ove godine, po prvi put, povodom Dana braće i sestara, organizovao manifestaciju druženja dece, braće i sestara na hranitelјstvu. Manifestacija je održana na brodu Jahting kluba Kej. Na krstarenju Dunavom i Savom uživalo je 150 dece i hranitelјa, a deca su se posebno obradovala animaciji koja je obuhvatila različite igre, kao i maskiranje. Gosti na manifestaciji bili su i predstavnici Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu. U ime Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd gostima se obratila rukovodilac službe Svetlana Milenković.

 Obeležavanje Dana braće i sestara

Manifestacija je organizovana 10. aprila 2016. godine, po uzoru na neke zemlјe u kojima takva tradicija već postoji. Druženje braće i sestara na hranitelјstvu i njihovih hranitelјa organizovano je i sa idejom da jedan dan u godini, i u našoj sredini, postane tradicionalno posvećen obeležavanju važnosti odnosa između braće i sestara, kao najtrajnijih i najvažnijih odnosa u životu svake osobe. Ove godine Dan braće i sestara posvetili smo braći i sestrama na hranitelјstvu koji žive u različitim hranitelјskim porodicama.

 Obeležavanje Dana braće i sestara

Nošeni pozitivnim utiscima učesnika manifestacije izražavamo nadu da ćemo uspeti u nameri da uspostavimo tradiciju obeležavanja 10. aprila - Dana braće i sestara kao jednu od aktivnosti programa koje naš Centar sprovodi u oblasti podrške razvoja siblinških odnosa.

 

POGLEDAJTE ARHIVU

 


 Covid-19
 Pravo deteta da se njegov glas čuje
 Časopis „ISKORAK“
 Kutak za decu i mlade
 Akreditovani programi
 Iskustva hranitelja