Centar za porodični smeštaj i usvojenje
 
VESTI PIŠITE NAM
   Naslovna strana > Arhiva > Arhiva vesti 2017. godina
Ћирилица    English  

ARHIVA VESTI

2017. godina

27.12.2017.

PREDSTAVA I PODELA PAKETIĆA ZA DECU NA SMEŠTAJU U HRANITELjSKIM PORODICAMA


Dana 16.12.2017. godine odigrana je predstava Uspavana lepotica, u izvedbi pozorišne ekipe pozorišta Boško Buha, a u prostorijama Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“. Predstavu nam je donirao ,,Zlatiborac“, koji je i nakon predstave obezbedio deci ukusne sendviče koje su u slast pojeli. Paketiće za decu uzrasta od 3 do 10 godina je obezbedila firma JOB, SOLFINS I METHODES, koji su udruženim snagama obezbedili paketiće za decu pomenutog uzrasta u kojima su se nalazili slatkiši, lopta i flomasteri za dečake, a plastelin, voštane bojice i sveska za devojčice. Neke od paketića je donirala i firma NIELSEN.

 Predstava i podela paketića za decu na smeštaju u hraniteljskim porodicama  Predstava i podela paketića za decu na smeštaju u hraniteljskim porodicama

Nakon predstave su se deca slikala sa Deda Mrazom koji im je uručivao paketiće, a oni su bili vidno srećni i zadovoljni. Celokupnu manifestaciju je ispratio i fotograf, tako da će deca dobiti svoje fotografije sa Deda Mrazom, što je iskustvo pokazalo kao naročito važno za decu, za njihove uspomene kada odrastu.

04.12.2017.

REALIZOVAN PROGRAM TRENINGA „DECA NA MIGRANTSKOJ RUTI – OSNAŽIVANjE HRANITELjA ZA BRIGU O DECI U SITUACIJI MIGRACIJE“


Veliki broj izbeglica se zadržava, iz raznih razloga, na teritoriji Srbije. Deca se često zatiču bez pratnje svojih roditelja ili srodnika. Sistem hraniteljstva u Srbiji prilagođava se potrebama i ove dece, koje prepoznajemo kao posebnu grupu, jer je rad sa ovom decom kulturološki osetljiv i zahteva posebnu pripremu i dodatna znanja hranitelja.

 REALIZOVAN PROGRAM TRENINGA
DECA NA MIGRANTSKOJ RUTI

Sadržaji programa su usmereni na obezbeđivanje kvalitetnog porodičnog smeštaja za brigu o ovoj deci, izgrađivanjem znanja i veština hranitelja i profesionalaca kako da odgovore na potrebe dece, da razumeju njihova teška iskustva i posledice koje mogu nastati, ali da se fokusiraju na rezilijence i snage, premošćavajući barijere kulturnih razlika i sopstvenih predrasuda.

U organizaciji Fondacije SOS Dečije selo realizovana je obuka u Nišu, dana 23. i 24. novembra 2017. godine. Realizatori ove obuke su: Tamara Borisavljević, Jelena Tanasijević, Vesna Argakijev, uvod- Mirjana Novakov.

 

22.11.2017.

UČEŠĆE NA KONFERENCIJI „PODRŠKA DECI I PORODICAMA U IZBEGLIČKOJ KRIZI“


Konferencija „Podrška deci i porodicama u izbegličkoj krizi“ je održana je 22.11.2017. u Beogradu u organizaciji SOS Dečija sela Srbija i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije. Konferenciju je otvorio Zoran Đorđević, ministar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 UČEŠĆE NA KONFERENCIJI „PODRŠKA DECI I PORODICAMA U IZBEGLIČKOJ KRIZI“

Predstavnik CPSU Beograd, Svetlana Milenković, je podelila naša iskustva vezana za osnaživanje i motivisanje hraniteljskih porodica za brigu o deci bez roditeljske pratnje u situaciji migracije; smeštaj i pružanje podrške deci i hraniteljskim porodicama; saradnju sa institucijama sistema i organizacijama civilnog društva i dala preporuke za unapređenje budućeg rada u zaštiti dece iz ove posebno osetljive grupe.

 UČEŠĆE NA KONFERENCIJI „PODRŠKA DECI I PORODICAMA U IZBEGLIČKOJ KRIZI“

 

15.11.2017.

NIŠ - STRUČNI SKUP SUPERVIZORA


U Centru za porodični smeštaj i usvojenje Niš, 15.novembra 2017. održan je stručni skup supervizora svih centara za porodični smeštaj i usvojenje. Inicijativa je potekla iz zajedničke potrebe za razmenom iskustva, sada već, višegodišnjeg. Razmena je potvrdila da je praksa različita, resursi ograničeni, a teme na kojima treba raditi raznovrsne. Na skupu su definisane potrebe, dinamika i model budućeg zajedničkog rada. Naredni skup održaće se u CPSU Ćuprija 21.2.2018. godine

 

26.10.2017.

KONFERENCIJA „UNAPREĐENјE PRAVA DETETA KROZ JAČANјE SISTEMA PRAVOSUĐA I SOCIJALNE ZAŠTITE U SRBIJI“


Konferencija je održana 25.10. i 26.10.2017. godine u hotelu Metropol i predstavlјa deo projekta „Jačanje sistema pravosuđa i socijalne zaštite kako bi se unapredila dečija zaštita u Srbiji“, a koju sprovodi UNICEF u partnerstvu sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja. Konferenciji je prisustvovala v.d. direktora Mirjana Novakov i stručnui radnik, psiholog, Svetlana Milenković.

 

25.10.2017.

FESTIVAL SOCIJALNE ZAŠTITE BEOGRADA


 Festival socijalne zaštite Beograda  Festival socijalne zaštite Beograda

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je učestvovao dana 24.10.2017. u radu Festivala socijalne zaštite Beograda i tim povodom izložio je na svom štandu štampani materijal, a psiholog Centra Svetlana Milenković izložila je rad na temu „Hranitelјstvo za decu bez roditelјske pratnje u situaciji migracije“. Festivalu je prisustvovala v.d. direktora Mirjana Novakov i sedam stručnih radnika Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.

 Učešće na 22. Oktobarskim susretima u Nišu

 

21.10.2017.

UČEŠĆE NA 22. OKTOBARSKIM SUSRETIMA U NIŠU


 Učešće na 22. Oktobarskim susretima u Nišu

Od 20.10.-21.10.2017. godine održani su 22. Oktobarski susretu u socijalnoj zaštiti u organizaciji Centra za socijalni rad Niš. Stručni radnici Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd učestvovali su u radu sa temom „Hranitelјstvo za decu bez roditelјske pratnje u situaciji migracije“.

 

01.10.2017.

OBELEŽAVANјE „DEČIJE NEDELjE“


 Obeležavanje „Dečije nedelјe“  Obeležavanje „Dečije nedelјe“

Članovi Udruženja hranitelјa Šabac su dana 01.10.2017. godine obeležili početak ,,Dečije nedelјe“ organizovanim druženjem dece i hranitelјa iz Šapca, Loznice, Valјeva, Beograda i Sremske Mitrovice, u Šapcu ispred Hrama Sv. Trojice, na Letnjikovcu. U organizaciji Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, obezbeđen je autobus za hranitelјe i decu sa područja Obrenovca, Čukarice, Surčina i drugih delova Beograda. Druženju je prisustvovala v.d. direktora Mirjana Novakov.

 

15.08.2017.

PRVI HUMANITARNO ZABAVNO REKREATIVNI TENISKI TURNIR U ORGANIZACIJI ROTARI KLUBA


 Prvi humanitarno zabavno rekreativni teniski turnir u organizaciji Rotari kluba

Dana 12.08.2017. godine, održan je prvi humanitarno-zabavni-rekreativni teniski turnir u organizaciji Rotari kluba iz Beograda, a sa cilјem da se prikupe određena sredstva koja će biti donirana Centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.

 Prvi humanitarno zabavno rekreativni teniski turnir u organizaciji Rotari kluba

Inicijativu je dao sam Rotari klub, a mi smo se rado odazvali pozivu. Na teniskim terenima TK,,Banja“, proveli smo divno poslepodne i još jednom potvrdili dobru saradnju sa Rotari klubom, koji je i ranijih godina pokazao velikodušnost prema deci na smeštaju u hranitelјskim porodicama.

 Prvi humanitarno zabavno rekreativni teniski turnir u organizaciji Rotari kluba

 

19.06.2017.

URUČENjE NAGRADE CENTRU I DIREKTORKI CENTRA ZA DOPRINOS RAZVOJU SOCIJALNE ZAŠTITE U SRBIJI


Na Konkursu za dodelu Republičkih nagrada za 2015. godinu, prvu Republičku nagradu Povelju je odnela direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd u kategoriji pojedinaca, dok je Centar odneo Republičku nagradu Povelju u kategoriji ustanova. Nagrade su uručene 31.05.2017. godine, na Divčibarama, kada je realizovan i stručni skup sa temom ,,Dalji pravci razvoja sistema socijalne zaštite-položaj CSR u sudskim postupcima“. Skup je organizovalo Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Srbije i Asocijacija centara za socijalni rad Srbije u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Tada se direktorka Centra obratila prisutnima, uz zahvalnost iskazujući svoje uverenje da su svi zajedno u ovom sistemu doprineli tome da Centar odnese nagradu i da će i u budućnosti sarađivati svi akteri u socijalnoj zaštiti, a naročito centri za socijalni rad i Centar za porodični smeštaj i usvojenje. Pored pomenutih, skupu su prisustvovali i uručene su nagrade i ostalim dobitnicima nagrada.

 Dobitnici Republičke nagrade Povelje na dodeli nagrada 31.05.2017. godine

Dobitnici Republičke nagrade Povelje na dodeli nagrada 31.05.2017. godine

 Direktorka Centra i zaposleni u Centru na dodeli nagrade

Direktorka Centra i zaposleni u Centru na dodeli nagrade

 

24.05.2017.

UČEŠĆE NA STRUČNOM SKUPU „VRTIĆ KAO SIGURNA BAZA: UNAPREĐENјE SARADNјE VRTIĆA I USTANOVA SOCIJALNE ZAŠTITE U OBLASTI HRANITELjSTVA“


Skup je realizovan 13. maja 2017. godine u Novom Sadu, u organizaciji CPSU Novi Sad, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Centra za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima „Harmonija“ (Novi Sad) i Nemačke razvojne saradnje koju implementira GIZ.

 Učešće na stručnom skupu „Vrtić kao sigurna baza: unapređenje saradnje vrtića i ustanova socijalne zaštite u oblasti hranitelјstva“

Predstavnik CPSU Beograd je bila Vesna Argakijev, dipl.pedagog, realizator edukativnih programa i supervizor, koja je izlagala rad: „Izgradimo mostove – saradnička briga o deci“.

 

04.05.2017.

ČETVRTI KAMP ZA BRAĆU I SESTRE


I ove godine Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd nastavio je realizovanje aktivnosti za braću i sestre koji odrastaju u različitim hranitelјskim porodicama. U periodu od 25.04.-01.05.2017. godine u Rožanstvu je održan četvrti kamp za braću i sestre na kom je učestvovalo 20 dece. Realizatori kampa bile su savetnice CPSU Beograd Neda Marić, Bojana Pucarević i Ljilјana Skrobić.

 Četvrti Kamp za braću i sestrea  Četvrti Kamp za braću i sestre

Tokom sedam dana realizovane su dve grupe aktivnosti - aktivnosti usmerene na rad na životnoj priči dece i sportsko- rekreativni i zabavni sadržaji. Organizovani su odlazak na bazen, šetnje, podizanje šatora i orijentiring, kao i aktivnosti poput bubble fudbala, zip line, zorbinga na travi, penjanja na veštačku stenu. Deca su posetila Stopića pećinu, muzej na otvorenom Sirogojno, centar Zlatibora.

 Četvrti Kamp za braću i sestre

Braća i sestre su i ovaj put imali priliku da kroz zabavne aktivnosti stvore zajednička iskustva i uspomene, dok je rad na životnoj priči doprineo integraciji pojedinačnih iskustava siblinga i izgradnji koherentne životne priče. Za neku od dece ovo je bio prvi put da učestvuju u ovoj aktivnosti Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.

 Četvrti Kamp za braću i sestre  Četvrti Kamp za braću i sestre

 

04.05.2017.

DAN BRAĆE I SESTARA


Povodom Dana braće i sestara, 10.04.2017. godine Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd po drugi put je organizovao manifestaciju posvećenu braći i sestrama koji odrastaju u različitim hranitelјskim porodicama.

 Dan braće i sestara  Dan braće i sestara

Manifestacija je održana na brodu Jahting kluba Kej. Na krstarenju Dunavom i Savom uživalo je 120 učesnika. U ime Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd gostima se obratila direktorka Dobrila Grujić. Učesnike je pozdravio i Vladimir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja. Gosti na manifestaciji bili su i predstavnici Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

 Dan braće i sestara

Pesnik Ljubivoje Ršumović je sa decom podelio svoje fore i fazone i decu koja su dala najdomišlјatije odgovore nagradio je svojim knjigama. Tokom manifestacije, decu su zabavalјali i animatori organizujući ralizličite igra i crtajući maske na licima dece, čemu su se deca posebno obradovala.

 Dan braće i sestara  Dan braće i sestara

Ohrabreni time što smo drugu godinu za redom obeležili ovaj značajan dan prepoznajemo da smo na dobrom putu da uspostavimo tradiciju da jedan dan u godini bude posvećen obeležavanju važnosti odnosa između braće i sestara, kao najtrajnijih i najvažnijih odnosa u životu svake osobe.

 

03.05.2017.

Dnevni list Politika; Priča o Ljubini i porodici koja joj pomaže

Dnevni list Politika; Tema: Hranitelјstvo i najava novih oblika smeštaja

 

06.04.2017.

KAMPANјA U LOZNICI


Dana 03.04.2017. godine je održana promocija hranitelјstva u Domu kulture ,,Vuk Karadžić“ u Loznici. Promociji je prisustvovalo oko 30 hranitelјa. U istom danu je hranitelјica Sonja Jelić održala promociju svoje knjige, koja je napravila uvod za predstavlјanje kampanje za promociju hranitelјstva, koja traje već dva meseca. U tu svrhu je emitovan Film o hranitelјstvu, koji je režirao Marko Nikolić, a u kome glume uspešni hranitelјi iz Beograda, kao i hranitelјi dece migranata iz Šida i Erdevika. Takođe, u filmu su učestvovali i svoj doprinos dali i naši poznati glumci i pisci, kao što su Ljubivoje Ršumović, Ivan Bosilјčić, Tijana Čurović i Feđa Stojanović.

 Predstavnici Tima u Loznici

Predstavnici Tima u Loznici

Diskutovalo se o filmu, o spornim stvarima kod smeštaja migranata u hranitelјske porodice i najviše nedoumica zapravo ima oko sporazumevanja sa decom iz ugroženih zemalјa kao što su Sirija, Pakistan, Avganistan, Irak itd. Film je malo pomogao hranitelјima u razjašnjenju njihovih nedoumica ali je to naročito učinio projektni tim Svetlana Milenković i Radmila Zoranović koje su rado odgovarale na pitanja hranitelјa i po završetku skupa, u neforamalnom razgovoru.

 Predstavnici CPSU Beograd i   CPSU Beograd-RJ Loznica

Predstavnici CPSU Beograd i CPSU Beograd-RJ Loznica

 

06.04.2017.

KAMPANјA ZA HRANITELjSTVO U VALjEVU


Kampanja koju sprovodi Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd uz podršku Međunarodnog komiteta spasa je pored hranitelјa na teritoriji opštine Rakovica, Čukarica, Obrenovac, predstavlјena i hranitelјima u Valјevu.

 Mr Dobrila Grujić, Katarina Kević i Radmila Zoranović u opštini Valјevo

Mr Dobrila Grujić, Katarina Kević i Radmila Zoranović u opštini Valјevo

Dana 30.03.2017. godine, u oppštini Valјevo je održana fokus grupa sa hranitelјima, kada im se obratila direktorka Centra mr Dobrila Grujić. Hranitelјi su imali razna pitanja u vezi hranitelјstva, kao i smeštaja dece migranata bez pratnje odraslih. Direktorka je rado odgovarala na sva pitanja hranitelјa, a emitovan je i film o hranitelјstvu, koji je doprineo bolјem razumevanju hranitelјstva uopšte ali naročito hranitelјstva za maloletnu decu u situaciji migracije,a koja su se bez pratnje odrasle osobe našla u našoj zemlјi.

 Hranitelјi na skupu u opštini Valјevo

Hranitelјi na skupu u opštini Valјevo

Supervizor Centra-RJ Valјevo Katarina Kević je organizovala sa svojim kolegama u RJ Valјevo pozivanje hranitelјa sa teritorije opštine Valјevo da prisustvuju ovoj promociji kampanje i odazvalo se oko 50 hranitelјa.

 

06.04.2017.

KAMPANјA ČUKARICA I RAKOVICA


 Predstavnici CPSU Beograd

Predstavnici CPSU Beograd

U mesnoj zajednici Mihajlovac, 25.03.2017. godine je održan skup na kome je predstavlјena kampanja koju sprovodi Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd. Hranitelјi su se već tog dana organizovali povodom proslave godišnjice Kluba hranitelјa sa opština Rakovica i Čukarica, tako da su tada i predstavnici Centra Svetlana Milenković i Radmila Zoranović uputile prisutne hranitelјe sa tih opština ali i goste iz drugih opština u program kampanje, ostvarene dosadašnje rezultate, kao i naredne korake. Emitovan im je i Film o hranitelјstvu, nakon koga smo svi zajedno razmenili utiske. Hranitelјi su postavlјali pitanja u vezi smeštaja dece migranata, na koja su dobili zadovolјavajuće odgovore. U tom trenutku, činilo se da su hranitelјi zainteresovani za smeštaj maloletne dece u situaciji migracije, pokazujuću tolerantnost prema različitostima.

 Hranitelјi na skupu u MZ Mihajlovac

Hranitelјi na skupu u MZ Mihajlovac

 

06.04.2017.

KAMPANјA OBRENOVAC


Dana 17.03.2017. godine u Sportsko kulturnom centru u Obrenovcu, održan je sastanak sa hranitelјima povodom promocije kampanje za hranitelјstvo, koja je u toku. Na sastanku su hranitelјi dobili odgovore na brojna pitanja i razumeli potrebe dece bez roditelјskog staranja. U fokus su stavlјene potrebe dece koja su pored odvojenosti od roditelјa izložena izazovima vezanim za migracije, kao i potreba da deca odrastaju u porodičnom okruženju hranitelјa dok se na drugi način ne obezbedi stalnost u njihovom životu.

 Članovi Tima u SKC Obrenovac

Članovi Tima u SKC Obrenovac

Na skupu je emitovan i Film o hranitelјstvu na koji su svi prisutni jako pozitivno i emotivno odreagovali. Takođe, promotivni materijal koji je štampan za potrebe kampanje izložen je na nekoliko vidnih mesta u Obrenovcu, gde su građani lako mogli da dobiju bazične informacije o hranitelјstvu.

Po završetku predviđenih aktivnosti, članovi tima Centra su u neformalnom razgovoru sa hranitelјima saznali da je par porodica zainteresovano za smeštaj dece migranata u njihove porodice.

 Hranitelјi na skupu u SKC Obrenovac

Hranitelјi na skupu u SKC Obrenovac

Hranitelјi su tog dana dobili informaciju i o obuci koja se planira za maj 2017. godine, u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a koju sprovodi stručni tim Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd za hranitelјe koji već imaju licencu i koji žele da prime na smeštaj dete koje se našlo u situaciji migracije.

 

20.02.2017.

Sastanak sa ambasadorom Iraka


U ambasadi Iraka, 2.02.2017. godine, na inicijativu Centra, održan je sastanak sa predstavnicima ove ambasade, odnosno ambasadorom dr Kasim Asker Hasanom i šefom Odelјenja za protokole Gualan Jameel Al-Ogaidu. Predstavnici Centra na sastanku bile su Svetlana Milenković i Radmila Zoranović.

 Sastanak sa ambasadorom  Iraka

Svetlana Milenković, dr Kasim Asker, Radmila Zoranović i Gualan Jameel

Cilј sastanka je obezbeđivanje podrške ove, i drugih ambasada zemalјa iz kojih ima najviše izbeglica, koji prolaze kroz našu zemlјu, odnosno dobijanje podrške za obezbeđivanje hranitelјskih porodica za decu do spajanja sa biološkom porodicom, a koja ostaju bez pratnje i zateknu se u našoj zemlјi.

Ambasador i njegov saradnik bili su dobri domaćini i pokazali su otvorenost za podršku Centru i dalјu saradnju. Dobijene su korisne informacije o kulturnim i drugim karakteristikama porodica i dece što će pomoći u pripremi hranitelјa za eventualnu brigu o deci iz ove zemlјe.

 

18.01.2017.

Nagrada našem Centru - za doprinos razvoju socijalne zaštite u Srbiji


Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je, u kategoriji ustanova socijalne zaštite, dobio, krajem prošle godine, republičku nagradu za doprinos razvoju socijalne zaštite, a direktorka ovog centra mr Dobrila Grujić, prvu nagradu kao pojedinac čiji rad je prepoznat kao značajan za razvoj ove oblasti. Ponosni smo zbog toga, kao i na podršku kolega povodom vesti o ovim nagradama. Prenosimo jednu od čestitki:

Poštovani,

Srdačno vam čestitam na dobijenoj „Povelji“ za 2015. godinu, znajući iz naše dosadašnje saradnje da je nagrada otišla u prave ruke! Ovo je samo još jedna potvrda da uprkos svim teškoćama sa kojim se danas suočava sistem socijalne zaštite u Srbiji, naše društvo ume da prepozna profesionalni rad, entuzijazam i plemenitost koju nesebično delite sa drugima, na zadovoljstvo svih nas, a posebno dece i mladih koji koriste vaše usluge. Želim vam puno uspeha u daljem radu!

B. Dimitrijević

 

POGLEDAJTE ARHIVU

 


 Covid-19
 Pravo deteta da se njegov glas čuje
 Časopis „ISKORAK“
 Kutak za decu i mlade
 Akreditovani programi
 Iskustva hranitelja